175 jaar Gimbrère in Tilburg

Gimbrere dames- en herenmode Tilburg

Het Tilburgse Gimbrère Mode bestaat dit jaar 175 jaar. Ooit begonnen in Tilburg als paraplufabriek, maar inmiddels uitgegroeid tot een familiebedrijf met 9 luxe winkels in Zuid- Nederland. Mede-eigenaar Alexander Gimbrère kijkt met trots terug naar de succesvolle jaren, maar kijkt vooral ook naar de toekomst.

Paraplu-gimbrere

Jubileum

Overgrootvader van Alexander, Jean Francois Gimbrère, startte het familiebedrijf in 1839. “Gimbrère begon als paraplufabriek, met later ook een parapluwinkeltje. Al snel waren daar ook regenjassen en laarzen te koop. Op een gegeven moment werd er meer mode verkocht dan paraplu’s. Zo ontstond Gimbrère Mode.” Sinds een jaar of vijf runt Alexander samen met zijn ouders, broer en zus als zesde generatie het bedrijf.

Alexander kijkt met trots terug op het 175-jarige bestaan van Gimbrère, maar is verder niet echt bezig met het jubileum. “Het succes van het verleden geeft geen garantie voor de toekomst. Het is een mijlpaal, maar je moet door als bedrijf.” Elk bedrijf moet zichzelf om de zoveel jaar opnieuw uitvinden, vindt Alexander. Zo ook Gimbrère.

Nieuwe koers

In dat licht besloten ze de dames en heren modewinkel in Tilburg samen te voegen. Het herenmode filiaal aan de Heuvelstraat 2 verhuist in februari naar de hoofdvestiging aan de Heuvelstraat 41 in Tilburg. De samenvoeging maakt onderdeel uit van een nieuw concept waarbij alles in één winkel te vinden is en de verschillende afdelingen elkaar zullen versterken. Ook opende in augustus een nieuwe winkel in Ulvenhout: ZJIM. Deze winkel heeft een totaal nieuw concept en een aangepaste collectie met unieke items. Ook bieden ze meer dan dames- en herenmode.

Het openen van een winkel in een dorp in plaats van een stad is een opvallende, maar bewuste keuze. “Het kost meer tijd om een stad binnen te komen. Parkeren is moeilijker en duurder dan in een dorp.” Ook biedt de binnenstad van Tilburg minder diversiteit dan voorheen. Door de opkomst van grote ketens heeft de binnenstad minder te bieden voor klanten van Gimbrère dan bijvoorbeeld nu in Ulvenhout. “Daar zitten acht bedrijven die interessant zijn voor hetzelfde type klant.”

“In Ulvenhout hebben we een winkel weggezet zoals wij dat willen. Een winkel waar klanten niet komen omdat ze iets nodig hebben, maar omdat ze nieuwsgierig zijn. Omdat er altijd iets anders hangt of staat.” Door continu te wisselen zijn er altijd totaal verschillende producten te koop. Van cactussen tot een uitgebreide jassencollectie, tot de tafel waar ze op liggen. De winkel heeft een totaal nieuw concept, is speelser aangekleed en is één totale winkel voor mannen en vrouwen.

Daarnaast gaat Gimbrère steeds meer werken met pop-up stores. Specialistische winkels die tijdelijk gevestigd zijn in leegstaande panden in steden en dorpen. “In de winter zijn er bijvoorbeeld alleen winterjassen te koop. Als het seizoen voorbij is, gaat de winkel weer weg.” De nieuwe koers van Gimbrère richt zich niet meer op één product. Er wordt verder gegaan met totaal verschillende producten. Het is dan ook niet voor niets dat Gimbrère al 175 jaar meegaat. Het familiebedrijf is niet bang te vernieuwen, uit te breiden of soms zelfs samen te voegen.