Nieuws

Let op! Dit artikel is al 118 dagen oud en wellicht niet meer relevant

3 dingen waar je op moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering in Tilburg

Heb je onlangs een nieuwe auto gekocht? Dan kun je ongetwijfeld niet wachten om ermee de weg op te gaan. Voordat je dit doet, moet je jouw auto verzekeren. Zonder autoverzekering mag je namelijk niet de openbare weg op met het voertuig. Daarom sluiten de meeste mensen vrijwel direct na de aankoop van een nieuwe auto een auto verzekering af. Voor zo’n verzekering kun je vandaag de dag bij een groot aantal verzekeraars terecht. Als je nog niet eerder een auto verzekerd hebt, weet je waarschijnlijk niet hoe je dit aanpakt. Om jou een handje te helpen, zetten we hier drie dingen op een rijtje waar je bij het afsluiten van een autoverzekering op moet letten.

Bijdrage van: Twenty Four Webvertising

1. Dekking

Laten we direct beginnen met het belangrijkste aandachtspunt: de dekking. Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je kiezen uit drie verschillende dekkingen. Te beginnen met de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Dit is de minimale verzekering die je als autobezitter in Nederland af moet sluiten. Met een WA-autoverzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto aanricht bij anderen. Er wordt vaak voor deze verzekering gekozen als een auto ouder dan 10 jaar is. Waarom? Omdat de waarde van het voertuig vaak niet hoog genoeg is om voor een beter dekking te kiezen.

Is jouw auto jonger dan 10 jaar? Of wil je gewoon een uitgebreidere dekking? Dan is WA + Beperkt Casco een optie. Deze verzekering wordt vaak gekozen door mensen met een auto van minimaal 6 en maximaal 10 jaar oud. Naast schade die je met jouw auto aanricht bij anderen dekt deze verzekering ook schade aan jouw auto. Het gaat hierbij wel om schade van ‘buitenaf’, zoals het weer of inbraak.

Wanneer je een auto hebt die nog geen 6 jaar oud is, is WA + Volledig Casco een goede keuze. Deze verzekering wordt in de volksmond ook wel een allrisk autoverzekering genoemd. Grote voordeel van deze dekking is dat je ook verzekerd bent voor schade aan jouw auto die ontstaat door een (eenzijdige) aanrijding. Het maakt niet uit of je de aanrijding zelf veroorzaakt hebt of dat dit de schuld van een andere weggebruiker is.

2. Eigen risico

Als je voor WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco kiest, krijg je te maken met een vrijwillig eigen risico. Bij de meeste verzekeraars staat dit standaard op 0 euro. Dit betekent dat je zelf geen geld bij hoeft te dragen om schade te herstellen. Je betaalt in dat geval wel de volledige premie. Vind je de verzekering wat aan de dure kant? Dan kun je het vrijwillig eigen risico verhogen. Bij Interpolis kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eigen risico van 150 of 350 euro. Hoe hoger het bedrag dat je kiest, des te lager de premie uitvalt.

3. Privé of zakelijk

Een laatste ding om op te letten is het soort autoverzekering. Verzekeraars maken namelijk onderscheid tussen een privé en een zakelijke autoverzekering. Ben je zelfstandig ondernemer en rijd je in een auto van de zaak? Dan sluit je hier een zakelijke verzekering voor af. Net als bij een privé autoverzekering bepaal je bij deze verzekering ook zelf de dekking. Je kunt een zakelijke auto alleen WA verzekeren, maar WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco behoren eveneens tot de mogelijkheden. Als je niet weet wat de beste dekking voor jouw zakelijke auto is, kun je de leeftijd weer als leidraad gebruiken.