Nieuws

maatschappelijke diensttijd
Let op! Dit artikel is al 491 dagen oud en wellicht niet meer relevant

300 jongeren via ContourdeTwern aan de slag met maatschappelijke diensttijd

R-Newt, het jongerenwerk van welzijnsorganisatie ContourdeTwern, is een van de 38 proeftuinen van de maatschappelijke diensttijd. Onder de noemer ‘Keep it Sweet & Simple’, kortweg KISS, worden vanaf half september minimaal 300 jongeren in de Drechtsteden en Hart van Brabant maatschappelijk actief. Ze worden daarbij begeleid door de jongerenwerkers van R-Newt.

Maatschappelijke diensttijd

Met de maatschappelijke diensttijd bevordert het kabinet dat jongeren via maatschappelijke projecten en activiteiten kunnen bijdragen aan een sterke en betrokken samenleving. Jongeren doen iets voor een ander en leren daar zelf ook veel van. Manager Floor van Berkel is verheugd dat haar project als een van de proeftuinen is benoemd. “Ik kijk ernaar uit om dit landelijke concept in onze praktijk te testen. De komende zestien maanden gaan we leren wat werkt (bijvoorbeeld qua beloning en begeleiding) bij verschillende doelgroepen jongeren, bedrijven en regio’s.”

Jongeren gaan het avontuur aan

Met KISS gaan jongeren het avontuur met zichzelf aan. “Geen stress van school of werk, maar actief en leuk bezig zijn is bij onze proeftuin belangrijk”, zegt van Berkel. “Bij ons bepalen jongeren zelf hoe ze hun maatschappelijke diensttijd invullen: van een festival of buurtactiviteit organiseren tot aan de slag gaan bij een poppodium, sportclub of kinderboerderij. Wij geloven dat jongeren het meest leren als ze iets doen wat ze zelf ook leuk vinden. Daar gaan we dus altijd vanuit.”

R-Newt maakt ook werk van de erkenning van deze maatschappelijke inzet. “Jongeren die via ons actief worden, krijgen een maatschappelijk paspoort. Eentje zonder foto, watermerken of stempels. We beschrijven daarin wie de jongere is, waar ze zijn geweest en welke skills ze ontwikkeld hebben. Zo kunnen ze zelf hun groei bijhouden en aan een toekomstige school of werkgever laten zien wat ze allemaal in hun mars hebben. Zo hebben ze echt iets aan hun maatschappelijke diensttijd.”

Veel inzet van de jongeren

Van Berkel verwacht veel van de inzet van de jongeren. “Jongeren hebben vaak een creatieve, verfrissende en eigentijdse kijk op zaken. Deelnemende organisaties, verenigingen en clubs gaan ervaren wat de jongeren daardoor kunnen brengen. Deze partijen zijn niet alleen maatschappelijk betrokken actief, ze krijgen ook een jonger gezicht en doen nieuwe, frisse ideeën op. En de jongeren zelf ervaren wat het is om een bijdrage te leveren. Zo levert de maatschappelijke diensttijd alle betrokkenen veel op.”

Wil je meer informatie over KISS? Neem dan contact op met:

  • Chantal Buster, projectleider Drechtsteden: 06 125 40 846 of chantal@r-newt.nl
  • Jeroen van Baardewijk, projectleider Hart van Brabant: 06 575 80 450

Reageer op dit bericht