4.413 loempia’s gemaakt in Diessen in de strijd tegen ALS

45 vrijwilligers verpulveren het wereldrecord ‘loempia’s bereiden’ in 4 uur

Waarin een klein dorp groot kan zijn. Op 9 november hebben ruim 45 vrijwilligers uit Diessen e.o. het wereldrecord ‘loempia’s bereiden’ verbroken. Het record stond op 327 personen, die allen 1 loempia hebben gevouwen. Met maar liefst 4.413 stuks is dit record onder leiding van Diessenaar Marcel Verhoeven verpulverd. De challenge werd georganiseerd voor dorpsgenoot Theo Rommen, die sinds een aantal jaar lijdt aan de spierziekte ALS.

Met de opbrengst van de verkoop wil de organisatie bijdragen aan het leefcomfort van Theo, zijn vrouw Sophie en hun dochters Femke en Saar. Daarnaast wil ze ALS onder de aandacht brengen. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden naar deze verschrikkelijke spierziekte, die de afgelopen jaren veel impact heeft gehad op de familie Rommen en hun vrienden.

Theo Rommen is ongewild bekend geworden door ALS, waar hij tegen vecht. De ziekte heeft veel impact en hakt er keihard in bij het gezin. Maar Theo is een strijder, zo blijkt uit de vele initiatieven die hij samen met zijn omgeving al jaren ontplooit. Sinds de diagnose in 2015 fietste Theo al drie keer de Mont Ventoux op en deed hij drie keer mee aan de City Swim in Amsterdam, waarvan een keer bij de IJzeren Man in Vught. In het programma ‘De reis van je leven’ van Johnny de Mol, reisde Theo af naar Canada waar hij zich aan een parachutesprong waagde. Ook komend jaar wil Theo de Mont Ventoux beklimmen. Mede door de Diessense loempia’s kan zijn team hiervoor een geldbedrag inleggen. Alle opbrengsten van de beklimming komen ten goede aan Stichting ALS, die zich inzet om ALS de wereld uit te helpen.

4.413 loempia’s maken is overigens niet voor iedereen weggelegd. De bereiding luistert erg nauw. Zo moest er eerst 70 kilo kip gekookt worden, die werd geleverd door Poelier Kapteijns uit Diessen. De loempiavellen kwamen van Albert Heijn uit Hilvarenbeek, terwijl Plus Plasmans de mie, kruiden en groente heeft geleverd. De bereiding vond plaats in de horecakeuken en zalen van De Nieuwe Erf met ruim 90 helpende handjes. Dit alles belangeloos of (bijna) tegen kostprijs.

Na het koken en kleinmaken van de kip werd deze bij de mie, kruiden en groenten gevoegd. Temperatuur is hierbij essentieel. Een paar graden te warm en het goedje gaat gisten. Dan kan alles regelrecht naar de varkens. Vervolgens gingen 6 teams van 7 personen aan de slag om de vulling met militaire precisie in de bladen te rollen. Alles draaide hierbij om teamwork. De taken waren verdeeld in kokers, aanvullers, rollers, strijkers, afvoerders en drogers. Tijdens de enige ingelaste pauze werd het loempiateam nog verrast door Bakkerij Van Hulten uit Diessen. Geheel ongevraagd en onaangekondigd bezorgde zij voor iedere vrijwilliger een zalig gebakje!

Tenslotte werden de loempia’s gedroogd op lange tafels en ingepakt in bakpapier. Dat laatste is om ze makkelijk in te kunnen vriezen, maar waarschijnlijk was dat niet nodig. Ze werden allicht meteen afgebakken door de kopers die ze tussen 16:00 en 18:00 uur kwamen ophalen.