Nieuws

Afhaalbieb
Let op! Dit artikel is al 48 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Afhaalbieb stilt leeshonger in Midden-Brabant

De deuren van de Bibliotheken blijven helaas nog even dicht, maar mogen ‘op een kier’ voor mensen die boeken willen ophalen. Van die service wordt door inwoners dankbaar gebruik gemaakt: via de afhaallocaties van de Bibliotheek Midden-Brabant zijn afgelopen jaar al meer dan 26.000 boeken uitgeleend. “We krijgen veel enthousiaste reacties, ook over de verrassingspakketten die we samenstellen,” aldus Sophie Bruers, die de Afhaalbieb in het voorjaar hielp opstarten. Voor wie online wil lezen of leren, heeft de bibliotheek ook een ruim aanbod aan e-books, cursussen en activiteiten.

De Afhaalbieb

Sophie vervolgt: “Natuurlijk kijken we uit naar het moment dat we weer leners en bezoekers van activiteiten mogen verwelkomen. Maar nu dat vanwege de coronamaatregelen nog niet kan, gaan we vol energie door met onze online activiteiten en de Afhaalbieb. Dit blijkt echt te voorzien in de behoefte van veel mensen. En voor ons als medewerkers is het maken van de pakketten erg leuk om te doen, zo komt onze boekenkennis goed van pas.”

Zo werkt de Afhaalbieb

Via de website van de bibliotheek kunnen mensen zelf boeken reserveren of een verrassingspakket wil, geeft ook door welke genres hij graag leest. Op basis van iemand zijn persoonlijke voorkeuren stellen bibliotheekmedewerkers dan een pakket samen het vijf boeken.

Klanten krijgen een e-mailbericht zodra de boeken klaarliggen. Ze kunnen dan ook weer via de website een afspraak maken voor het afhalen van de boeken.

Online lezen en leren

Voor wie graag leest op zijn telefoon, tablet of laptop, is er de online Bibliotheek en de TijdschriftenBieb. Via deze apps kunnen leden gratis e-books, luisterboeken en tijdschriften lezen. Het aantal uitleningen hiervan steeg flink tijdens de lockdowns: zo leenden leden afgelopen jaar 65% meer e-books dan het jaar ervoor.

Online activiteiten

Online biedt de bibliotheek ook allerlei activiteiten. Zo wordt er een kindercollege opgenomen over Corona in je brein en is er deze maand een online talk door schrijver Tommy Wieringa. Volwassenen kunnen zich ook volop ontwikkelen met het nieuwe aanbod van 160 online cursussen, die leden via de Bibliotheek online kunnen volgen. Dit aanbod is te vinden via deze website.