Nieuws

dodenherdenking
Let op! Dit artikel is al 1002 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Alles over de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Tilburg

Het weekend van 4 en 5 mei is gerust een bijzonder weekend te noemen. Op zaterdag 4 mei is het namelijk de Nationale Dodenherdenking; de dag waarop we oorlogsslachtoffers herdenken. De dag erna, zondag 5 mei, staat in het teken van de bevrijding van Nederland. Ook in Tilburg wordt er stilgestaan bij beide dagen. Lees hieronder waar en hoe.

Foto: Bevrijdingsconcert 2018 door Corné Hannink

Dodenherdenking

Gilzerbaan

In Tilburg wordt op verschillende plekken stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. De geallieerde slachtoffers op het Ereveld bij begraafplaats Gilzerbaan worden op 4 mei om 14.00 uur herdacht. De volgende sprekers zijn onder anderen aanwezig: Jan Schrijver, voorzitter van de Bond van Wapenbroeders Midden-Brabant en wethouder Berend de Vries. Zangeres Marij van Belkom zingt We’ll meet again.

Heikese kerk & Vrijheidspark

In de Heikese kerk start om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst. Loeks van der Veen, voorzitter van het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei en burgemeester Theo Weterings voeren het woord. Verder is er ruimte voor gedichten en muziek. Daarna wandelen de bezoekers naar het Vrijheidspark achter het Factorium, onder muzikale begeleiding van de Dutch Pipes and Drums. Daar voegen ze zich bij de bezoekers die zich al verzameld hebben voor de 2 minuten stilte om 20.00 uur. Aansluitend worden kransen en bloemen gelegd bij de monumenten in het Vrijheidspark.

Mocht je niet in de gelegenheid zijn om bij een van de herdenkingen aanwezig te zijn, kun je natuurlijk wel deelnemen aan de landelijke 2 minuten stilte. Deze starten om 20.00 uur.

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsconcert Piushaven

Op 5 mei vindt in de Piushaven voor het vijfde jaar op rij het Bevrijdingsconcert plaats. Bootjes in het water, mensen op de kade en de mooiste klassieke en moderne klanken galmend door het havengebied. Wegens de bekerfinale die Willem II die dag speelt, is het concert verplaatst naar de middag: van 14.00 tot 17.00 uur. Extra leuk: het concert is helemaal gratis.

Meer weten? Lees dan ook ons interview met Leon Timmermans, voorzitter van het Oranje Comité.

Studentenbevrijdingsfestival

Je kunt op deze dag ook terecht in de Muzentuin voor het Studentenbevrijdingsfestival. Het festival wordt georganiseerd door dispuut Kater & Luna en viert alweer haar elfde jubileum. De deuren gaan open om 14.00 uur en sluiten om 16.00 uur, vervolgens duurt het feest tot 23.00 uur. De entree bedraagt €9,-.

Wil je meer weten over het festival, waaronder de line-up, bekijk dan even deze pagina. Let op: neem je studentenkaart mee als je dit festival wilt bezoeken.

Reageer op dit bericht