Amerikanen aan de Schrobbelèr

Het van oorsprong Tilburgse drankje Schrobbelèr gaat internationaal. Aan het einde van dit jaar wordt de drank onder de naam Jan's – vernoemd naar de uitvinder van de drank – geëxporteerd naar de Verenigde Staten.

Schrobbelèr is een drank met 43 kruiden en een alcoholpercentage van 21,5 procent. Het wordt verkocht in een stenen kruik. Vooral met carnaval is de kruidenbitter mateloos populair in Brabant. Het drankje heeft zelfs een eigen Hyves-pagina. Guus Meeuwis bracht ooit een muzikale ode aan het Schrobbelèrke, klik onderaan deze pagina op het filmpje.

Via de Brabantse horeca is Schrobbelèr bezig met een flinke opmars en is de drank inmiddels ook landelijk verkrijgbaar. Twee Amerikaanse ondernemers willen de drank in de Verenigde Staten gaan verkopen. De Brabantse kruik wordt dan wel vervangen door een moderne glazen fles.

Stukje geschiedenis
Een schrobbelaar (schrobbelèr) werkte vroeger in de textielindustrie. Hij leverde het zogenaamde voorgaren op, dat op een ringspinmachine tot een draad werd getwist.

De kruidenlikeur Schrobbelèr werd in 1973 ontwikkeld door Jan Wassing, de toenmalige directeur van transportbedrijf Wassing.