Nieuws

Let op! Dit artikel is al 83 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Autorijden in Tilburg? Met deze kosten krijg je te maken!

Zelfs al rijd je er geen kilometer mee, dan nog is het in bezit hebben van een auto een dure grap. Je zult hem immers wel moeten verzekeren en je betaalt er ook motorrijtuigenbelasting voor. Weliswaar komen we er wat dat laatste betreft in Tilburg nog relatief gunstig vanaf, want de provincie Noord-Brabant behoort tot de vier provincies waar deze heffing het laagst is, maar het blijven wel maandelijks terugkerende kosten die je zult moeten begroten.

Bijdrage van en geschreven door: Lequal

Ook verzekeringspremies kunnen onderling van elkaar verschillen en zijn zelfs afhankelijk van de wijk waarin je woont. Het is goed denkbaar dat je meer premie betaalt als je in het drukke centrum van Tilburg woont, dan wanneer je in een rustige buitenwijk resideert. Maar bij autorijden komen nog wel meer kosten kijken. We zetten ze op een rij.

  • Allereerst natuurlijk de aanschafprijs van de auto. Dat is over het algemeen een zodanige kostenpost, dat je die vaak niet uit eigen middelen kunt financieren. Er zal in dat geval geleend moeten worden, of je kunt kiezen voor een leaseconstructie. Met behulp van de private lease vergelijker kun je precies zien welke auto’s door welke maatschappijen worden aangeboden en welke maandelijkse bedragen daarvoor gelden.
  • De al eerder genoemde motorrijtuigenbelasting gaat in op het moment dat je de auto op jouw naam hebt laten zetten. De verzekering moet geregeld worden voordat de wagen de weg op gaat en dat betekent dat voor deze twee maandelijkse kostenposten de meter per direct begint te tikken. Leaserijders hebben hier niets mee te maken.
  • Auto’s met een benzine of dieselmotor zullen zonder brandstof niet rijden. Elektrische auto’s moeten eerst opgeladen worden. In beide gevallen zul je dus kosten maken. Deze kosten hangen uiteraard af van het aantal kilometers dat je maakt. Bovendien schommelen brandstofprijzen nogal, dus dit is een kostenpost die lastig in te schatten is.
  • Je zult de auto na drie jaar moeten laten keuren en die keuring komt vervolgens elk jaar terug. Eventuele gebreken moeten natuurlijk verholpen worden en onslijtbare auto’s bestaan niet, dus vroeg of laat krijg je als autobezitter te maken met garagekosten. Ook hier geldt dat deze kosten voor leaserijders niet van toepassing zijn.

Al met al heel wat zaken om rekening mee te houden. Of leasen voordeliger uitvalt, hangt onder meer af van de vraag of er sprake is van bijtelling.