Nieuws

Let op! Dit artikel is al 85 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Autoverzekering in Tilburg niet goedkoper door corona

Nu men vanwege het coronavirus veel thuiswerkt, laten Tilburgers de auto vaker staan. In Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten krijgen automobilisten geld terug van de autoverzekeraar. In ons land hoeven we daar niet op te rekenen. Waarom eigenlijk niet?

Dit is een bijdrage van: Pricewise 

Verzekeringspremie teruggestort in meerdere landen

Klanten van de Nieuw-Zeelandse autoverzekeraar AA Insurance krijgen 42 procent van de betaalde premie van de maanden april en mei teruggestort. In deze maanden ging Nieuw-Zeeland vanwege de coronacrisis in een strikte lockdown. Omdat Nieuw-Zeelanders de auto nauwelijks gebruikten, gebeurden er veel minder ongelukken en ontving de verzekeraar veel minder schadeclaims. Daarom heeft de verzekeraar besloten om de klant te compenseren. Ook in Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten boden verzekeraars kortingen en terugbetalingen aan. De Franse consumentenbond wilde zelfs de verzekeraars verplichten om 50 euro per maand terug te betalen voor de maanden dat er minder gereden werd. Uiteindelijk is dit niet gebeurd.

In Nederland geen grootschalige premiedalingen

In ons land heeft alleen verzekeraar Promovendum zijn klanten voor twee maanden 10 procent korting gegeven. Nog geen enkele andere autoverzekeraar heeft lagere premies beloofd. Dat komt waarschijnlijk door de striktheid van de lockdown. In Nederland veranderde er tijdens de intelligente lockdown niet zo heel veel aan het verkeersbeeld. In landen zoals Nieuw-Zeeland en Frankrijk waren er een aantal weken nauwelijks auto’s op de weg. Daarnaast worden de premies van de autoverzekering berekend over een langere periode. Een korte periode met minder verkeer zal hier dan ook minder snel voor lagere premies zorgen. Toch blijft het altijd interessant om te kijken of men bij een andere verzekeraar goedkoper uit is. Dat kan men doen door online je autoverzekering te vergelijken.

Premie zo laag mogelijk houden

Bepaalde verzekeraars gaan momenteel coulanter om met klanten, die door de coronacrisis in betalingsproblemen zijn gekomen. Ook zelf kunnen mensen op een aantal manieren hun autoverzekering zo laag mogelijk houden. Allereerst is het verstandig om goed naar de dekking van de autoverzekering te kijken. Een auto moet minimaal WA verzekerd zijn. Dit houdt in dat men verzekerd is voor schade die zij toebrengen aan andere voertuigen. Daarnaast is het ook mogelijk om de auto allrisk te verzekeren. Dan is men ook verzekerd voor schade aan het eigen voertuig. Daar tussenin zit nog de beperkt casco verzekering. Bij een auto ouder dan 10 jaar is een WA verzekering meestal voldoende. De hoge premie van een allriskverzekering weegt namelijk niet op tegen het bedrag dat bij schade wordt uitgekeerd. Ook kan men overwegen om het eigen risico te verhogen. Men krijgt dan korting op de premie. Tot slot is het ook verstandig om kleine schades zelf te betalen om zo de no-claimkorting te behouden.