Nieuws

guido geelen
Let op! Dit artikel is al 345 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Nieuw beeld van Guido Geelen voor De Pont

De opdracht van De Pont aan Guido Geelen was tweeledig. Het beeld moest verwijzen naar de wolspinnerij die vroeger in het gebouw gevestigd was. En in de tuin ontbrak het nog aan water. Beide elementen zijn door de kunstenaar overtuigend met elkaar verweven. De koorden werden op traditionele wijze in het TexielLab van het TextielMuseum gedraaid, terwijl deze industrie in Tilburg mede dankzij schoon water tot bloei kwam.

Het eerste beeld van Geelen dat door De Pont werd aangekocht dateert uit 1990. Het bestaat uit vijfentwintig vierkanten kolommen van bruingrijze klei. Het oppervlak is opengewerkt, waardoor een grillig licht-donkerpatroon de strenge rechthoekige vormen doorbreekt. Die dubbelzinnigheid kenmerkt Geelens werk. Ongepolijste gietkanalen gaan bij hem moeiteloos samen met technische perfectie.

Op 20 juli, tijdens donderdagavond@depont, gaat Guido Geelen bij het nieuwe beeld in de tuin in gesprek met museumdirecteur Hendrik Driessen. De kunstenaar zal dan dieper ingaan op de vraag hoe het beeld tot stand kwam.

Dit korte, informele kunstenaarsgesprek bij het beeld maakt onderdeel uit van HappyHour@depont: gedurende de hele zomer zal er iedere donderdag om 17.15 uur een korte activiteit plaatsvinden waarbij medewerkers van het museum de kunst uit de collectie centraal stellen.

Tijdens donderdagavond@depont is het museum tot 20.00 geopend.
Vanaf 17.00 uur is De Pont bovendien gratis toegankelijk!

guido geelen

Het geluid van druppelend water trekt de bezoeker bijna automatisch naar het meer dan manshoge bronzen beeld op de grens van terras en tuin. Het bestaat uit een wirwar van koorden, alsof ze na een verfbad kletsnat te drogen zijn gehangen. Aan de buitenzijde van de kluwen steken op regelmatige afstand van elkaar gietkanalen uit. Ze geven structuur en verankeren het beeld op zijn plek.

 

Reageer op dit bericht