In 1948 was de filmblik op de buitenwereld nog zwart-wit. Zo ook de film die steenkolenhandelaar, slijter en amateurfilmer Leo van de Pas maakte van Tilburg. Van eind augustus tot begin september 1948 heeft hij met zijn 8 mm-camera op verschillende dagen gefilmd tijdens koninklijke jubileumfeesten. 

De zomer 1948 was echt de moeite waard om op film vast te leggen vanwege de vele festiviteiten. Van 27 augustus tot 6 september 1948 vierde Tilburg op grootse wijze feest ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina en het kroningsfeest van Juliana. Zo vlak na de Tweede Wereldoorlog waren veel goederen nog op de bon. Toch werden ook in Tilburg kosten noch moeite gespaard om de jubileumfeesten groots aan te pakken. Jong en oud, rijk en arm had eraan meegewerkt.

Tijdens de feesten waren het Wilhelminapark, de grote pleinen en de straten verlicht. Op het Paleis-Raadhuis ging een lichtende majesteitskroon en de Firma van Boxtel vormde in de avonduren een zee van lampjes. In de Tilburgse straten klonk het Wilhelmus veelvuldig, dit werd gevolgd door ‘Wij leven vrij’.

Beelden

Het sportpark dat op 15 augustus 1948 de deuren opende, is uitgebreid in beeld. Vanuit de tribunes zijn zowel de toren van de Korvelse Kerk als de fabrieksschoorstenen te zien. Sporters van gymnastiekvereniging Dionysius, een van de oudste verenigingen in Tilburg, laten op het veld hun kunsten zien. De tribunes zijn afgeladen vol.  Ook zijn er beelden van een voetbalwedstrijd tussen het DOS Utrecht en het Tilburgse LONGA te zien.

Ook is te zien dat op dinsdag 31 augustus een openluchtmis op het Heuvelplein plaatsvindt. Burgmeester Van Voorst tot Voorst en de voorzitter van het Oranje-comité J. Mutsaers een krans aan de voet van het standbeeld van Koning Willem II, de voorvader van Juliana. In de middag was er een raadszitting met een optreden van de Liedertafel Souvenir des Montgnards, gevolgd door de kinderoptocht.

De feestelijkheden werden op 6 september 1948 afgesloten met een historische optocht. Veel Tilburgers vullen de straten van de stad om zicht te vergapen aan de optocht met maar liefst 38 groepen. Vanaf de Bredaseweg komt in de stromende regen een levend geschiedenisboek met historische taferelen voorbij, met een nagebouwde Gouden Koets, een look-a-like Willem II te paard.

Geschenk

De beelden zijn aan het Regionaal Archief Tilburg geschonken door Ad van de Pas, de zoon van filmer Leo. Van de Pas herkent zichzelf op de beelden als klein jongetje naast zijn zusje. De totale duur van de beelden is ruim 24 minuten. Van deze feestelijke dagen waren al wel foto’s, maar nu dus ook bewegende beelden.

Bekijken

Ben je benieuwd geworden naar de beelden die Leo van de Pas heeft gemaakt tijdens de jubileumfeesten? De beelden bekijk je op het YouTube kanaal van Regionaal Archief Tilburg.