Betaalbaar de feestdagen door in Tilburg

December is elk jaar weer een dure maand. Opeens ben je uitgenodigd voor feesten met een dresscode, wil je je huis leuker inrichten om gasten te kunnen ontvangen, dien je een eersteklas kerstdiner voor te bereiden en moet je ook nog voor de hele familie cadeautjes kopen. Gelukkig zijn al deze dingen ook mogelijk zonder veel geld uit te geven. Hieronder een aantal tips voor een stijlvolle en betaalbare Kerst.

1. Shop in een vintage-winkel

Dat die perfect zittende jurk tweedehands is ziet echt niemand. Sterker nog, familieleden en collega’s zullen eerder vragen waar je zo’n bijzonder model op de kop hebt weten te tikken. Hetzelfde geldt voor bijzondere accessoires. Een mooie vintage winkel in Tilburg is Sam-Sam in de Noordstraat 82, waar je naast kleding ook vinylplaten kunt kopen. De winkel heeft altijd erg bijzondere etalages, waardoor je meteen zin krijgt eens iets anders aan te trekken dan normaal. Ook bij de Kringloopwinkel en bij de winkel van Terres des Hommes is veel tweedehands kleding te krijgen. Helemaal zonder geld kun je terecht bij de Swap Sisters, die eens in de zoveel tijd een kledingruil organiseren. Hou hun facebookpagina in de gaten voor nieuwe events. Weet je niet meer precies welke kleding bij welke dresscode hoort? Hier is een kleine reminder.

2. Doe mee aan online-acties

Echt iets voor koopjesjagers: als je een beetje oplet, zul je zien dat er op internet genoeg acties zijn waarbij je mooie kleding voor weinig geld kunt krijgen. Een voorbeeld is de website van Zalando Lounge, waar de kortingen wel tot 75% kunnen oplopen. Zalando Lounge is een online outlet waar tijdelijke verkoopacties van exclusieve merken plaatsvinden. Je kunt er niet alleen kleding kopen, maar bijvoorbeeld ook meubels en horloges. Nog een voordeel: alle producten worden thuis bezorgd.

3. Wees creatief met cadeautjes

Ook de kosten voor de cadeaus kunnen rond Kerst hoog oplopen. De dure parfum voor je moeder of vriendin, en dan nog de nieuwe playstation 4 die de kinderen zo graag willen hebben – dat kan niet iedereen betalen. Gelukkig hoeft dat ook niet: je familieleden zijn vaak net zo blij met iets dat je met veel zorg zelf hebt gemaakt. Tenslotte gaat het erom dat je met Kerst iets voor elkaar doet. Denk bijvoorbeeld aan een fotoboek van de laatste gezamenlijke vakantie voor je partner of zelfgemaakte oorbellen voor je moeder. Ook kinderen zijn vaak erg blij met zelfgemaakte dingen: het hoeft geen gebreide trui te zijn, maar denk bijvoorbeeld eens aan een zelfgemaakte pop, een vlieger of sieraden. Leuke ideeën voor cadeautjes zijn op het internet genoeg te vinden: kijk bijvoorbeeld eens hier.

3. Kies voor een low budget-kerstdiner

Het hoeft echt niet elk jaar die kalkoen te zijn. Er zijn genoeg lekkere gerechten te bedenken die een stuk minder kosten. Ga voor een lekkere soep en knapperig stokbrood met kruidenboter als voorgerecht, en maak als hoofdgerecht bijvoorbeeld gevulde pompoen, courgette of paprika. Dat is even bijzonder als kalkoen, veel goedkoper en een uitkomst voor de vegetarische gasten. Wie graag vlees wil eten kan ook iets met kip maken. Als dessert doen zelfgebakken taarten of koekjes het vaak goed. Die kosten ook bijna niets en laten zien dat je veel aandacht hebt besteed aan het diner.

Als je liever met de hele familie uit eten wilt, krijg je bijvoorbeeld een viergangenmenu voor €29,75 per persoon bij Lokaal Zeven. Meer tips voor kerstmenu’s in de stad zijn hier te vinden.