Nieuws

BeterProjecten
Let op! Dit artikel is al 294 dagen oud en wellicht niet meer relevant

BeterProjecten verbindt bewoners en vrijwilligers in Tilburgse wijken: ‘Een mooie kans hun wereld te vergroten’

Prachtige sociaal-maatschappelijke initiatieven, we hebben er in Tilburg genoeg. Een van deze pareltjes is BeterProjecten. Opgestart in 2012 door Pim Roijakkers, met als doel wijkbewoners in Groenewoud te activeren en ondersteunen bij het doen van klussen in de eigen omgeving. En inmiddels uitgegroeid tot prachtig project met meer dan zestig vrijwilligers in drie verschillende Tilburgse wijken.

Foto: vrijwilliger Joep

Wij namen een kijkje in Stokhasselt: naast Groenewoud en West een van de focuswijken waar BeterProjecten actief is. Dit komt omdat daar de grootste achterstand op het gebied van participatie en inkomen voorkomt en veel bewoners hulp kunnen gebruiken bij klussen in- en rondom het huis.

“Het is een mooie manier voor bewoners en vrijwilligers om met elkaar in contact te komen en hun wereld te vergroten,” vertelt Theo Waars, werkcoach bij BeterStokhasselt. “Daarnaast is de klus vaak een middel voor bewoners om hun verhaal kwijt te kunnen. Wij kijken dan ook of zij naast de klus nog hulp nodig hebben met andere zaken. Zo ja, dan kunnen wij bijvoorbeeld sociaal werkers inschakelen.”

Match maken

Kort gezegd bestaat BeterProjecten uit twee onderdelen. Aan de ene kant heb je de bewoners en non-profit organisaties (zoals scholen, wijkcentra en gemeente Tilburg) die hulp nodig hebben bij een klus. Ze zijn lichamelijk niet in staat de klus uit te voeren, hebben de (financiële) middelen er niet voor of weten niet waar ze moeten beginnen. Aan de andere kant heb je de vrijwilligers (of deelnemers) die de klussen uitvoeren. Zij hebben veelal een afstand tot de arbeidsmarkt en kunnen op deze manier weer wat betekenen voor hun omgeving. Ook komen ze in contact met nieuwe mensen en krijgen ze de kans om verschillende vaardigheden te oefenen.

Theo probeert de match tussen de vrijwilligers en de bewoners zo te maken dat ze écht iets aan elkaar hebben. “Ik probeer altijd de verbinding tussen de twee partijen te zoeken, zodat ze echt met elkaar in gesprek gaan.”

Kleine tegenprestatie

De klussen bij bewoners thuis lopen uiteen van schilderwerk tot het leggen van laminaat en van tuinieren tot het in elkaar zetten van een kast. Ook worden er grotere projecten uitgevoerd voor gemeente Tilburg, scholen en wijkcentra. Het enige wat BeterProjecten hiervoor terugvraagt, is een kleine tegenprestatie. Theo: “Dat kan een kleine financiële bijdrage zijn, maar ook een lekkere lunch.”

Naast de klussen die ze bij BeterStokhasselt uitvoeren, hebben ze ook zelf een fietswerkplaats opgezet. Twee vrijwilligers (en echte vakmensen) werken drie dagen per week van 10.00 tot 14.00 uur aan het opknappen van fietsen voor een minimaal bedrag. En in maart komt er nog een prachtig project bij. Dan opent in de wijk namelijk een klein naaiatelier. Theo: “Er wonen twee Syrische mannen in de wijk die hartstikke ondernemend en hardwerkend zijn en graag hun oude beroep weer oppakken.”

‘Ik ben hartstikke trots’

Een van de grotere projecten die BeterStokhasselt momenteel uitvoert is voor Wijkcentrum de Ypelaer. Vrijwilligers Joep en Kees, die overigens altijd samen een team vormen, werken twee ochtenden in de week aan het opknappen van verschillende (vergader)ruimtes. En dat doen ze met heel veel trots en plezier.

Joep (afgebeeld op foto) is 59 jaar en al meer dan drie jaar vrijwilliger bij BeterStokhasselt. Na 36 jaar bij hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt, raakte hij een aantal jaren geleden zijn baan kwijt. En dat zette zijn wereld behoorlijk op z’n kop. Maar toen het UWV vroeg of vrijwilligerswerk niet iets voor hem was, aarzelde hij geen seconde.

“Ik vind het prachtig om te doen,” vertelt Joep. “Het leukste vind ik het om klussen te doen bij ouderen. Er staat altijd een bakkie koffie en iets lekker klaar en het is er altijd gezellig!” Een aantal jaren geleden leerde hij via een klus mede-vrijwilliger Kees kennen. De twee vormden meteen een heel goed team. Joep: “We begrijpen elkaar en vullen elkaar heel goed aan. Sindsdien doen we alleen nog maar klussen samen. En dat gaat zo goed dat we ook heel vaak worden teruggevraagd!”

Joep is hartstikke trots op de projecten die hij (samen met Kees) al heeft mogen voltooien en leert daar ook ontzettend veel van. “Ik ben nooit bang om ergens aan te beginnen. Als iets lukt dan denk ik: ‘Hee al weer iets wat ik kan’. En lukt het niet, dan niet!” Ook aan het opknappen van Wijkcentrum de Ypelaer beleeft Joep veel plezier. “We mogen zelf ideeën aandragen, wat het ook extra leuk maakt. Zo hebben we bijvoorbeeld de schildering op deze muur zelf bedacht. En we hebben er al heel veel complimenten over gekregen.”

Meer informatie

Wil je meer lezen over BeterProjecten? Zou je graag aan de slag willen als vrijwilliger? Of ken jij iemand die hulp kan gebruiken bij klussen in en rond het huis? Neem dan eens een kijkje op de website.

Reageer op dit bericht