Bevrijdings tentoonstelling bij Peerke Donders

Op 24 oktober is in het bijzijn van leden van de 15th Scottish Division en een nieuwe tentoonstelling in het Peerke Donders Paviljoen geopend. Via negen banieren en een aantal vitrines met voorwerpen uit die tijd wordt de bezetting en de bevrijding van Tilburg prachtig in beeld gebracht. Bovendien kunt u op een ruim een half uur durende film unieke beelden van de bevrijding bekijken.

Dat Tilburg is bevrijd door de 15e Schotse Divisie is de officiële lezing. Maar die is niet compleet. De Heikant werd eveneens bevrijd op 27 oktober. Dat gebeurde ’s morgens al om ongeveer 10.30 uur, dus nog vóór de 15e Divisie vanuit het zuidoosten en oosten de stad binnentrok. Combineren we 27 oktober met de naam Heikant, dan ontstaat er een religieuze betekenis. Peerke Donders werd daar namelijk geboren op 27 oktober 1809. In 1982 zalig verklaard, was hij voor vrome Tilburgers al veel langer ‘de heilige van de Heikant’. Was het dan toeval dat juist op zijn geboortedatum de Heikant werd bevrijd? En was het eveneens toeval dat op dezelfde dag heel Tilburg werd bevrijd? Het antwoord laat zich raden. Zelfs na jaren bleek dat antwoord verankerd te zijn in persoonlijke herinneringen. In de tentoonstelling wordt aandacht geschonken aan de bezetting en bevrijding van Tilburg.

“Het is zéér bijzonder wat hier te zien is!” zegt een bezoeker.

Voor een bezoek aan het Peerke Donders Paviljoen betaalt u € 2,50. Deze bijdrage is bedoeld voor het voortbestaan van het erfgoed Peerke Donders. Naast de tijdelijke tentoonstelling over de bevrijding kunt u een permanente tentoonstelling over het leven en werk van deze bijzondere Tilburger in Suriname bekijken.

Peerke Donders Paviljoen
Uitzinnige vreugde in een stad vol zorgen
Adres: Pater Dondersstraat 20, 5011 XG Tilburg 
Geopend op dinsdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Groepsrondleidingen op afspraak
Kijk op www.peerkedonders.nl