Nieuws

Let op! Dit artikel is al 449 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Bibliotheek LocHal genomineerd voor ‘beste bibliotheek van de wereld’

De Tilburgse Bibliotheek LocHal is door een vakjury op de shortlist gezet voor ‘beste openbare bibliotheek van de wereld 2019’. Er zijn vier bibliotheken genomineerd voor deze jaarlijkse mondiale prijs. De jury bestaat uit leden van de International Federation of Library Associations (IFLA).

Transformatie met een hoofdletter T

De jury is onder de indruk van de transformatie van de Bibliotheek LocHal, van oude spoorwerkplaats tot publieke plek: “Een plek die nu als huiskamer van de stad fungeert en als locomotief in de stedelijke transformatie.” Noemenswaardig vindt zij de adaptieve strategie die gekozen is. Zowel in de architectuur als in het programma wordt uitgegaan van en gewerkt met de aanwezige kwaliteiten. Als voorbeeld haalt de jury de zes thematische labs aan waar geprogrammeerd wordt met lokale partners en inwoners. De president van de IFLA, Christine Mackenzie bezocht de LocHal eerder dit jaar en beschreef de Bibliotheek LocHal in haar blog al als ‘the next big thing in public libraries’.

De Bibliotheek als motor van verandering

Peter Kok, directeur van de Bibliotheek Midden-Brabant reageert: “Deze nominatie laat zien dat we als Bibliotheek op de goede weg zijn, een erkenning van vakgenoten. In onze manier van werken staat niet zozeer de collectie, maar de inwoner centraal. Het programma wordt bepaald door te kijken naar de stad. Het initiatief ligt soms bij ons maar vaker nog bij onze bezoekers of samenwerkingspartners. Als Bibliotheek helpen we mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, snijden maatschappelijke thema’s aan en leggen verbindingen. Zo willen we inwoners in staat stellen en aansporen om zelf in actie te komen, om samen problemen aan te pakken en in de eigen lokale omgeving bij te dragen aan oplossingen. Ik ben enorm trots op alle medewerkers die zich hier elke dag weer vol enthousiasme voor inzetten.”

In goed gezelschap

De andere drie genomineerden zijn de Green Square Library and Plaza in Australië, de Oodi Helsinki Central Library in Finland en de Turanga Christchurch Central Library in Nieuw Zeeland. De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op 27 augustus op het IFLA congres in Athene. Sponsor van de prijs is Systematic, een IT bedrijf dat software ontwikkelt voor onder meer bibliotheken.

Ontwerp en overige bewoners LocHal

Het ontwerp van de LocHal is tot stand gekomen in een team van Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau en Inside Outside/Petra Blaisse. De inrichting van de bibliotheek en de kantoren werd verzorgd door Mecanoo. Arup heeft advies gegeven op onder andere het gebied van duurzaamheid, hergebruik en de akoestiek. Naast de Bibliotheek biedt de LocHal ook plek aan Seats2meet Tilburg en Kunstloc Brabant.

Reageer op dit bericht