Nieuws

duurzamer tilburg
Let op! Dit artikel is al 93 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Bibliotheek LocHal zet zich in voor een duurzamer Tilburg met de Plastic Troep Challenge

In het FutureLab in de Bibliotheek LocHal wordt gewerkt aan het behalen van de Sustainable Development Goals voor Tilburg en omstreken. Met het initiatief ‘Monitor van de Stad’ maakt het FutureLab inzichtelijk hoe bewoners kunnen bijdragen aan een duurzamer Tilburg. De eerste stap tot zulke inzichten is de Plastic Troep Challenge. Als onderdeel van die challenge verzamelden deelnemers een week lang al hun plasticafval.

Een duurzaam Tilburg

Voorafgaand aan de challenge kwamen de deelnemers samen in het FutureLab. Tilburgse ondernemers vertelden daar ter inspiratie over hun bijdrage aan een duurzaam Tilburg. Zo vertelden Rolph Adriaansen Van PET Naar Pret en Phil Mosies en Luke Merkx van de Plastic Slinger hoe hun projecten bewustzijn moeten creëren bij de bewoners van Tilburg. De deelnemers aan de challenge kregen een tas om hun afval in te verzamelen en een notitieboekje om hun bevindingen gedurende ‘de plastic troep week’ in op te schrijven. Bij de tweede bijeenkomst in het FutureLab brachten alle deelnemers hun verzamelde plastic troep mee naar de LocHal waar de vraag centraal stond:  ‘Was het plastic gebruik echt nodig of had het voorkomen kunnen worden?’.

Via de Kenniscloud van de Bibliotheek is te lezen welke tips en bevindingen de deelnemers aan de Plastic Troep Challenge zoal met elkaar deelden

De kracht van de bibliotheek

Kim Scholten, organisator van de Plastic Troep Challenge, noemt de challenge een mooi voorbeeld van de kracht van de Bibliotheek. ,,Het netwerk dat we hier hebben zorgt ervoor dat we veel verschillende mensen met gedeelde belangen bij elkaar kunnen brengen.” Projectleider Sofie Deen vult aan: ,,Wij vinden het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat mensen willen weten. Dat moet leidend zijn in wat we organiseren. Zo zijn we ook bij de Plastic Troep Challenge uitgekomen. De vraag hoe we minder plastic kunnen gebruiken leeft enorm.”

Om meer antwoorden te vinden op de vraag naar nog meer alternatieven voor plastic, komen Sofie Deen en Kim Scholten van het FutureLab binnenkort met een vervolg op de Plastic Troep Challenge.

Zero Waste Project

Op 15 januari is in de Bibliotheek Hilvarenbeek Jessie Kroon van ‘Het Zero Waste Project’ te gast.  Met haar verhaal vol praktische tips en een flinke dosis inspiratie, laat ze je zien hoe je zelf heel makkelijk plasticvrije keuzes maakt en dat groen leven heel leuk is.

Reageer op dit bericht