Nieuws

scoor een boek
Let op! Dit artikel is al 510 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II slaan handen ineen voor bijzonder leesproject

‘Voetbal en lezen, een mooie combinatie,’ vonden Willem II, Willem II Betrokken en de Bibliotheek Midden-Brabant. De drie sloegen de handen ineen met leesproject Scoor een Boek!  De komende 10 weken nemen 23 verschillende basisscholen uit Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburgdeel aan dit leesprojectProfvoetballer Pol Llonch van Willem II moedigt leerlingen in deze periode aan om zoveel mogelijk mooie boeken te scoren.

“Hé, de juf van de bieb!” De leerlingen van groep 5 van basisschool De Regenboog in Goirle hadden leesconsulent Cristel van Amersfoort al wel eens eerder op school gezien. Maar vandaag is Van Amersfoort anders uitgedost dan vorige keer: met een Willem II-sjaal om, vertelt ze dat ze die middag is gekomen voor De Aftrap van een bijzonder leesproject. 

Doel van Scoor een Boek! is het aanwakkeren van leesplezier bij kinderen om daarmee hun kansen te vergroten op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst. Is dat nodig? Helaas wel: 1 op de 10 kinderen in Nederland verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Als we dit probleem niet aanpakken, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden.

Tien weken lang boeken scoren

De Regenboog is niet met lege handen gekomen: ze heeft een krat vol nieuwe jeugdboeken meegenomen, een stapel scoreposters én speciale videoboodschap van Willem II-speler Poll Lonch, die hen aanspoorde komende tien weken zoveel mogelijk mooie boeken te gaan scoren.

Voor elk boek dat ze lezen, mogen kinderen een speciale sticker plakken op de scoreposter in de klas. Leesconsulente Cristel vertelt in de klas dat het bij dit project niet gaat om de snelheid waarmee je boek leest, maar om het plezier. “Voor ieder kind is er een boek te vinden dat diegene leuk vindt.”Directeur Frans Haarbosch van De Regenboog kan zich hier helemaal in vinden. “We vinden het belangrijk dat onze leerlingen ervaren hoeveel plezier je aan lezen kunt beleven. Leesbevordering vinden we erg belangrijk omdat dat enorm helpt bij de ontwikkeling. Onze ervaring is dat hoe groter de betrokkenheid van een kind bij het lezen, hoe beter het werkt. Scoor een Boek zorgt voor een enorme betrokkenheid.”

De kracht van sport

Geert uit groep 6 is in ieder geval al enthousiast: “Ik vond lezen altijd best saai, maar hoe vaker ik het doe hoe leuker ik het vind. Dat hebben ze goed bedacht van Scoor een Boek, daarmee wordt het nóg leuker om te lezen. Ik ga vooral de grappige én spannende boeken lezen die in het boekenkrat zitten. Ik vind het altijd lastig om te kiezen wat ik wil gaan lezen, maar met zo’n krat wordt het me veel makkelijker gemaakt.”

Scoor een Boek! startte enkele jaren geleden in Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land. In de regio Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburg hebben Willem II, Willem II Betrokken en de Bibliotheek Midden-Brabant de handen ineen geslagen om van Scoor een Boek! een succes te maken. Het project wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Q-Promotions.

Sportieve afsluiting

Op dinsdag 16 april zijn alle 23 klassen uit de regio Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburg die meedoen aan Scoor een Boek! te gast in het Willem II-stadion. Daar organiseert Willem II Betrokken een sportief slotevenement, waarbij verschillende Willem II-spelers aanwezig zijn. Deze afsluiting is ook het moment waarop De Eindscore bekend wordt gemaakt. Dan zal blijken of groep 5 & 6 van De Regenboog vandaag overmoedig aan het leesproject zijn begonnen, of dat ze zichzelf misschien zelfs hebben weten te overtreffen.

Reageer op dit bericht