Bibliotheek Midden-Brabant ten strijde tegen laaggeletterdheid met leescadeaus

leescadeaus

Niet iedereen heeft tijdens de afgelopen feestmaand zomaar cadeaus kunnen kopen. Daarom vond de Bibliotheek Midden-Brabant het een feest om leescadeaus uit te kunnen delen bij de Voedselbanken in Tilburg, Waalwijk en Loon op Zand.

Donald Duck

Vorig jaar hebben bibliotheken in december 2.500 Donald Duck pockets bij de plaatselijke voedselbanken afgegeven. Deze Donald Ducks waren bestemd voor gezinnen die bij de voedselbanken ingeschreven stonden. Hiermee werden veel kinderen bereikt die mogelijk een taalachterstand hebben. Armoede en laaggeletterdheid gaan vaak hand in hand. Vanwege het grote succes gaan bibliotheken in Brabant ook dit jaar weer leescadeaus beschikbaar stellen!

Bij de Donald Duck pocket zat een flyer van de bibliotheek waarmee kinderen een gratis jeugdlidmaatschap mochten komen ophalen in de bibliotheek. Op deze manier konden bibliotheken hun rol op een luchtige manier onder de aandacht brengen bij de laaggeletterde gezinnen.

Dit jaar verschillende leescadeaus!

Vanwege het succes van deze Donald Duck actie hebben de initiatiefnemers, Cubiss en de Brabantse bibliotheken, dit jaar verschillende leescadeaus bedacht. Iedere bibliotheek stelt haar eigen leescadeau beschikbaar. Zo geeft een bibliotheek een ‘Makkelijk Lezen boek’ aan Welzijnswerkers, die het met kerst bij hun cliënten kunnen achterlaten. Een andere bibliotheek zorgt voor een startkrant met het aanbod van het Taalhuis in alle pakketten van de Voedselbank. En natuurlijk worden er ook nog Donald Duck pockets uitgedeeld. Bij de actie werken bibliotheken samen met Uitgeverij Eenvoudig Communiceren.

Taalhuis

De Bibliotheek Midden-Brabant ontwikkelt steeds meer activiteiten en hulppunten voor mensen die niet zo goed zijn met taal, rekenen, budgetteren of de computer. Denk hierbij aan een cursus leren omgaan met de computer, makkelijk lezen-groepjes of de training ‘Voor ’t Zelfde Geld’. In samenwerking met Taalnetwerk Midden-Brabant zijn er in de regio verschillende taalhuizen actief. In een taalhuis kun je langskomen als je vragen hebt over het verbeteren van jouw lees-, schrijf- of computervaardigheden. Kijk op de website www.bibliotheekmb.nl/taalhuis voor een taalhuis bij jou in de buurt.

Help een vriend!

De Bibliotheek Midden-Brabant richt zich dit jaar niet enkel op gezinnen, maar ook op volwassenen. Heeft u nou het vermoeden dat een vriend, kennis, collega of familielid moeite heeft met lezen en/of schrijven? Kom eens langs in een van de taalhuizen. We helpen u graag, zodat u uw naasten ook verder kunt helpen.