Bijzonder: westelijke laaglandgorilla geboren in Safaripark Beekse Bergen

laaglandgorilla

Een bijzondere geboorte in Safaripark Beekse Bergen. Daar is gisteren, woensdag 15 juli, een westelijke laaglandgorilla geboren. De komst van deze ernstig bedreigde diersoort betekent dat er opnieuw beschuit met muisjes geserveerd kan worden in het wildlifepark, na eerder al de geboortes van onder meer de rode panda en okapi Guus.

De geboorte van het gorilla-jong is de eerste in Nederland in de afgelopen twaalf maanden. “Dat maakt het wel extra bijzonder,” vertelt Kris Jansen, hoofd dierenverzorging bij Safaripark Beekse Bergen. In totaal leven er zo’n 60 gorilla’s in Nederlandse dierentuinen.

In de groep

Het jong is rond half negen ’s ochtends geboren. Jansen: “Zoals in de natuur kwam de kleine in de groep ter wereld. Vooral het jongste vrouwtje van de groep vond het erg interessant, maar liet moeder en jong met rust.”

De eerste tekenen zijn goed, aldus Jansen. “Moeder was rustig tijdens de bevalling, ze houdt het jong goed vast en heeft het goed schoongemaakt. Het geslacht is nog niet bekend, aangezien we het jong nog niet van dichtbij hebben kunnen bekijken.”

Tweede jong ooit

De geboorte betekent het tweede gorilla-jong ooit in het Safaripark. Na 8,5 maand is moeder Tuena bevallen van haar eerste kind. De vader van het jong is de 13-jarige Komale. Hij wordt voor de tweede keer vader, nadat eerder Mies ter wereld kwam. Mies is het eerste jong ooit dat geboren werd in het wildlifepark in Hilvarenbeek en krijgt nu dus gezelschap van een halfbroertje of -zusje.

Safaripark Beekse Bergen werkt mee aan het fokprogramma van de westelijke laaglandgorilla. In totaal zitten er ruim 400 gorilla’s in dat programma. De gorilla-groep in het Safaripark waar het jong is geboren bestaat vanaf heden uit Komale, Kisiwa, Mies, N’washi, Tuena en haar jong.

Coltanmijnen

De westelijke laagland gorilla komt vooral voor in de tropische regenwouden in het centrale gebied van Afrika en eet bijna alleen maar planten: per dag zo’n 20 tot 30 kilo. Deze gorilla-soort wordt gemiddeld 40 jaar oud. Het gewicht van deze mensaap is rond de 85 kilo bij een vrouwtje en ongeveer 190 kilo bij een mannetje.

De westelijke laaglandgorilla wordt ernstig bedreigd. Dit komt vooral omdat de regenwouden waar deze soort leeft worden gekapt voor de houthandel en het aanleggen van coltanmijnen. Uit deze mijnen wordt coltan, een grondstof die wordt gebruikt bij de productie van mobiele telefoons en laptops, gehaald. Coltan is goed te recyclen en gebruikte mobiele telefoons kunnen dan ook bij Safaripark Beekse Bergen ingeleverd worden om op die manier het leefgebied van de gorilla te helpen beschermen.