Nieuws

biketeam
Let op! Dit artikel is al 516 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Biketeam Rode Kruis Tilburg viert tienjarig bestaan

Het biketeam van het Rode Kruis Tilburg bestaat tien jaar. De hulpverleners te fiets zijn de trots van de Tilburgse afdeling, want zij waren het allereerste Rode Kruis biketeam van Nederland.

De Tilburgse afdeling van het Rode Kruis is onder meer betrokken bij eerste hulpverlening tijdens festivals en evenementen, zoals de Tilburg Ten Miles. Als er iets gebeurt, moeten hulpverleners snel ter plaatse kunnen zijn. Een biketeam lijkt dus een voor de hand liggende oplossing. Toch was Tilburg tien jaar geleden de eerste Rode Kruis-afdeling met hulpverleners te fiets. “Ambulances liepen nogal eens vast in de drukke binnensteden,” zegt Peter Tempelaars, coördinator van het biketeam. “Ook zochten we een manier om meer jonge vrijwilligers aan te trekken. Toen ik politiebikers in de stad zag rijden, was het idee geboren.”

Hulpverleners te fiets

Het had nog heel wat voeten in de aarde om een professioneel, goed uitgerust team op te zetten. “Alles moest opnieuw worden uitgedacht. De uniformen van het Rode Kruis waren niet geschikt voor bikers, en ook het juiste type fiets vinden was een uitdaging,” zegt Tempelaars. “Dat werd uiteindelijk een aangepaste mountainbike. Met een politiebikers-opleiding zorgden we dat de hulpverleners goed getraind werden.”

Het biketeam werd een groot succes en kreeg landelijke bekendheid. Vele andere Rode Kruis-afdelingen in Nederland hebben nu ook zulke hulpverleners te fiets. Tempelaars: “Vele uren en inzetten zijn nodig geweest om dit tot een succes te maken, en dat is gelukt.”

In juni 2019 werd het tienjarig jubileum door het biketeam gevierd met een uitje en een barbecue op het terrein van Outrex.

Reageer op dit bericht