Nieuws

Let op! Dit artikel is al 302 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Binnenstad Tilburg zet zwerfafval week lang in spotlights

Natte krant, geplet flesje of half afgekloven bamihap kwijt? Van vrijdag 29 november tot en met woensdag 4 december kunnen Tilburgers hun ‘verloren’ zwerfafval ophalen bij een grote glazen container midden op het Pieter Vreedeplein. De container, voor de gelegenheid omgedoopt tot het Loket Gevonden Voorwerpen, is tijdens winkelopeningstijden geopend en wordt bemand door een team afvalsorteerders.

Het initiatief komt van Binnenstad Management Tilburg in samenwerking met Ticket to Tilburg, Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg, BIZ Vastgoedeigenaren Kernwinkelgebied, Diamant-groep, Ruud’s Glazenwasserij en Van de Sanden en vraagt aandacht voor het belang van een schone, opgeruimde binnenstad. Wethouder Mario Jacobs opende het loket.

Schoonmaakactie

Het Loket Gevonden Voorwerpen is het vervolg op de grote schoonmaakactie die van 25 november tot en met 29 november plaatsvindt in de Tilburgse binnenstad. Winkeliers, horeca, bewoners, vastgoedbeheerders en scholen dragen een week lang hun steentje bij zodat de binnenstad schoon de feestdagen in kan. Jannet Wouters van Binnenstad Management Tilburg: “Het idee achter deze collectieve schoonmaak is dat de verantwoordelijkheid voor een schone binnenstad bij álle gebruikers ligt. We hebben alle stakeholders daarom uitgenodigd om de bezem, prikstok, vuilniszak en sopdoek ter hand te nemen en samen de schouders eronder te zetten. We hebben nog even te gaan, maar het ziet ernaar uit dat we straks een binnenstad hebben die bewijst dat we de ‘schôônste stad van ’t laand’ zijn.” Een uitgebreid verslag van de schoonmaakweek is te vinden op deze site en deze site.

Zwerfvuil ‘teruggeven’ aan de stad

“Na de schoonmaakweek is het vanaf 29 november tijd om al het zwerfvuil dat is verzameld als het ware terug te geven aan de rechtmatige eigenaars,” vertelt Marc Meeuwis van Ticket to Tilburg. “Want alle snoeppapiertjes, blikjes, flesjes en peuken zijn in feite nog steeds eigendom van de vervuiler. Een vervuiler die de stad opzadelt met troep. En door iets weg te gooien verdwijnt het niet, het wordt juist onderdeel van een groter probleem. Een probleem dat we midden op het Pieter Vreedeplein zichtbaar gaan maken.” Met het Loket Gevonden Voorwerpen en de bijbehorende postercampagne in de stad, zetten de initiatiefnemers in op een stuk bewustwording tijdens de drukste winkelperiode van het jaar. Meeuwis vervolgt: “Terwijl de binnenstad volstroomt met winkelend publiek, tonen we hen alle ‘gevonden voorwerpen’ van één week zwerfafval ophalen. We willen zichtbaar maken dat we als binnenstad heel wat rommel creëren en dat het onze gezamenlijke plicht is hier wat aan te doen.”

Campagne wil informeren in plaats van beleren

Wethouder Jacobs opende de glazen container op vrijdag 29 november om 10:00 uur officieel in het bijzijn van pers en alle stakeholders. Het loket is vervolgens tot en met 4 december dagelijks geopend. Een klein team van afvalsorteerders gaat in de container aan de slag met het ingezamelde zwerfvuil. Het wordt verwerkt door het te scheiden, categoriseren en nummeren. Aan het loket staan baliemedewerkers die ‘klanten’ helpen om hun weggegooide voorwerp terug te vinden. Samantha van Rooij, binnenstadregisseur van Binnenstad Management Tilburg: “We willen het winkelend publiek nieuwsgierig maken. We verwachten niet dat mensen hun afval daadwerkelijk komen óphalen. Wat we wel verwachten is dat het loket vragen gaat oproepen. We kiezen juist voor humor en sympathie en laten het geheven vingertje achterwege. We zetten in op bewustwording. Op informeren in plaats van beleren.” De afvalstromen zullen na de campagneweek gesorteerd en gescheiden afgevoerd worden.

Reageer op dit bericht