Nieuws

kampioenschappen voor thuiskoks
Let op! Dit artikel is al 118 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Blog: een avondje culinair genieten tijdens de Tilburgse open kampioenschappen voor thuiskoks

Een nieuw concept in Tilburg: de Tilburgse open kampioenschappen voor thuiskoks. Meerdere hobbykoks nemen de gastrobar van chef-kok Ricky Spijkers over (Gastrobar RIX) om uiteindelijk met de felbegeerde titel naar huis te gaan. Wij worden door Ricky uitgenodigd om een avondje te komen genieten bij één van de voorrondes.

Foto header: Emma Coolen

Voordat we gaan vertellen wat er allemaal op het menu stond en hoe dit heeft gesmaakt, gaan we eerst wat dieper in op het concept. In totaal gaan acht thuiskoks een avond koken bij Gastrobar RIX. Zij koken allemaal een driegangenmenu voor 40 tot 60 gasten. Iedereen is welkom om te komen proeven en voor het driegangenmenu, een aperitief en afsluitend kopje koffie of thee betaal je €29,50.

Extra leuk: je maakt zelf deel uit van de jury. Zowel het voor-, hoofd- als nagerecht worden beoordeeld op smaakbalans, presentatie en portionering. Het publiek bepaalt 25% van de uitslag, de vakjury (bestaande uit Ricky, een horecakok van vakschool De Rooi Pannen en een speciaal genodigde) bepalen de overige 75%.

Voorronde met Bram Adriaans

Wij zijn te gast als thuiskok Bram Adriaans in de keuken staat. Hij is in het dagelijks leven teammanager van twee grote recruitment afdelingen en is in zijn studententijd verliefd geworden op de horeca. Hij vindt het dan ook fantastisch om culinair te knutselen voor zijn familie en vrienden.

Voorafgaand aan de avond, zien we het menu dat Bram gaat maken al op de Facebookpagina van Gastrobar RIX verschijnen. De verwachtingen zijn meteen hoog. Als voorgerecht serveert Bram een lasagne van rettich, garnalen, gele paprikamayonaise en Macadamia. Een lekker, verrassend en fris gerechtje waarmee de avond fijn wordt afgetrapt.

kampioenschappen voor thuiskoks

Het hoofdgerecht is varkenswang met saus van port. Dit wordt begeleid door een Pomme Fondant en gepofte sjalot. Vooral de varkenswang en gepofte sjalot zijn heerlijk. Ondertussen komt Ricky aan tafel. “De varkenswang was lekker. Maar ik vond de saus van port iets te zoet, de Pomme Fondant te droog en ik vond het qua portionering wat weinig.” Zeker betreft de portionering zijn we het roerend met hem eens. Qua smaak is het heerlijk, zeker met de achterliggende gedachte dat er een thuiskok in de keuken staat, maar wat extra garnituren had het hoofdgerecht afgemaakt.

kampioenschappen voor thuiskoks

Onze favoriet van de avond: het dessert. Bram maakt een in Earl Grey en specerijen gepocheerde peer met steranijsijs en een krokant van sesam. Met name het ijs, dat helemaal zelf is gemaakt, is voortreffelijk. We zouden er zo een hele bak van willen kopen.

We sluiten af met een cappuccino en een kop thee, nadat Bram met een halve liter bier in zijn hand de aanwezige gasten komt bedanken en geniet van een luid applaus.

Oordeel: leuk avondje uit voor een vriendelijke prijs. Het is met name leuk dat je echt onderdeel bent van de avond en bewust aan het proeven bent. Immers: je moet de gerechten zelf beoordelen.

Wil jij erbij zijn?

Dat kan! Op dinsdag 3 december staat er nog een voorronde met thuiskok Joost Vonk op het programma. Daarna gaan de voorrondes in januari verder. Je kunt de Tilburgse open Kampioenschappen voor Thuiskoks bezoeken voor €29,50. Reserveren kan door te mailen naar reserveren@rix-tilburg.nl.

Qua menu weet je zeker dat er iets wordt geserveerd dat representatief is voor Gastrobar RIX.

Lijkt het jou overigens leuk om als thuiskok te koken in zo’n mooie horecakeuken? Er zijn nog twee plekken vrij in de voorrondes. Mail je menu dat je wilt koken door naar Ricky en wellicht sta jij in januari of februari te koken voor 40 tot 60 gasten in een mooie gastrobar middenin het centrum van Tilburg.

Reageer op dit bericht