Blog: Geen woorden maar daden: betaalbaar wonen

betaalbaar wonen

Een brief met daarin de boodschap: “Vanaf juli betaalt u als huurder van WonenBreburg een hogere huur.” Dat was bijna standaard de laatste jaren.

Gescheven door: Aline Zwierstra (directeur-bestuurder WonenBreburg)

Maar nu niet meer. Vanaf deze maand zijn er 4811 van onze huurders die dezelfde huur als in juni betalen. En een kleine 400 bewoners betalen minder dan vorige maand. Dit is een bewuste keuze van WonenBreburg. Maar het betekent ook dat we minder geld binnen krijgen dat we kunnen besteden aan bijvoorbeeld onderhoud.

Huurmatiging

Ik leg u graag uit hoe wij met ons geld om gaan. Geld dat we binnenkrijgen via de huren die onze bewoners betalen. Ten eerste gaan wij voor huurmatiging. Wij willen de komende jaren de huur minder hard laten stijgen dan dat we volgens de Rijksoverheid mogen.

Waarom? Simpel, onze bewoners kunnen het anders niet meer betalen. De verhoging en hoe dat we die verdelen over de woningen is in nauw overleg met de huurdersvertegenwoordiging bepaald. Zij zijn de stem van onze huurders. Daarnaast hebben we gekeken naar onderzoeken over de huishoudboekjes van onze bewoners.

En dus las u in de krant: “WonenBreburg beperkt huurstijging tot 0,6% voor laagste inkomens.” Concreet gaat het om 84% van de huishoudens die bij ons huren, 19.613 in totaal. Voor alle huishoudens gemiddeld hebben we de huur verhoogd met 1%. Landelijk ging het om een stijging van 0,7% voor de laagste inkomens.

Hogere inkomens

Huishoudens met een inkomen van €34.678 tot €44.360 betalen een verhoging tussen 0 en 2,6%, afhankelijk van het verschil tussen de huurprijs die de huurder al betaalt voor zijn of haar woning en de streefhuur van de woning (de prijs die bij de kwaliteit van de woning hoort). Bewoners met een inkomen van meer dan €44.360 betalen vanaf deze maand 4,6% meer huur.

Huishoudboekje

Wat doen wij met al deze huur die wij ontvangen? Een belangrijk deel besteden we aan onderhoud van bestaande woningen (16-18%). Daarnaast betalen we rente en aflossing op onze leningen (23%) en gaat er ook een deel naar de verhuurdersheffing (8%) die het Rijk ons verplicht te betalen. We maken daar nog steeds bezwaar tegen (Bericht: Stop met belasting voor onze huurders) maar in de tussentijd moeten we jammer genoeg toch betalen.
Onze dienstverlening aan onze huurders kost ook geld (15%). Hierin zitten onder andere onze huismeesters, consulenten, onze collega die jaarlijks ruim 100.000 telefoontjes beantwoorden en de vakmannen die 50.000 reparatieverzoeken afhandelen. (Klik hier voor het huishoudboekje)

Balans

Het geld dat binnenkomt, kunnen we maar één keer uitgeven. Dat is bij u thuis ook zo. Het geld dat bij ons binnenkomt, komt van onze bewoners. Voor hen is het allerbelangrijkste dat ze prettig kunnen blijven wonen voor een betaalbare prijs. Vandaar ook dat we in samenspraak met hen voor bovengenoemde verdeling gekozen hebben. En dit is ook de reden dat wij heel kritisch zijn op onze uitgaven en scherp zijn op onze inkoop, zodat we de huur zo laag mogelijk kunnen houden.

Wij blijven werken aan betaalbaar wonen. Elke dag.

In een volgend blog vertel ik u meer over onze dienstverlening met betrekking to reparaties. En ook daar maken we keuzes zodat betaalbaar wonen en optimale dienstverlening samen gaan.