Building With Textiles in het TextielMuseum

In de tentoonstelling Building with Textiles presenteert het TextielMuseum werk van internationaal toonaangevende architecten en interieurprojecten met textiel in de hoofdrol.

Bouwen met textiel en flexibele materialen heeft esthetische, functionele en milieutechnische voordelen. Textiel wordt daarom al het vijfde bouwmateriaal genoemd naast staal, steen, beton en hout. Ook de ontwikkeling van interieurtextiel met bijzondere functies – van luchtreiniging tot de integratie van licht, beeld en geluid – biedt nieuwe mogelijkheden voor de vormgeving van een slimme en interactieve binnenruimte.

De tentoonstelling is een onderdeel van een groter overkoepelend project waar het TextielMuseum en het TextielLab zich voor een langere periode op richten. Het omvat ook een meerjaren onderzoeks- en ontwikkelagenda, collectieopdrachten en een internationale expert meeting in samenwerking met Het Nieuwe Instituut.

De tentoonstelling
De tentoonstelling belicht in een historisch overzicht tentvormen die al vroeg in de menselijke geschiedenis voor rondtrekkende volken als behuizing dienden. Verder zijn hoogtepunten uit het oeuvre te zien van visionaire ingenieurs en architecten uit de twintigste eeuw. Het leeuwendeel van de tentoonstelling is echter gereserveerd voor grensverleggende projecten van internationale architecten als: OMA, Kennedy & Violich Architecture, DO|SU Studio Architecture, SL Rasch en soma architecture. In deze projecten is goed te zien wat de mogelijkheden zijn van bouwen met textiele materialen en technieken.

Bezoeker als onderzoeker
Er is niet alleen veel te zien, bezoekers kunnen ook actief deelnemen en onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van bouwen met textiel.

In het Proeflab treden zij in de voetsporen van een architect. Met behulp van rekbaar textiel en vaste vormen kan een schaalmodel van een gebouw worden gemaakt. De maker kan zijn of haar model vastleggen op film. De filmpjes krijgen vervolgens een plek in de online galerij op de website van het TextielMuseum.

Ook de Materialenbank biedt volop mogelijkheden tot interactie. Er zijn voorbeelden te zien van elektronisch textiel en chemisch intelligent textiel. Door de materialen aan te raken en te activeren, ontdekt de bezoeker de eigenschappen ervan.

Workshops
Gedurende de tentoonstelling staan de workshops op de eerste en derde zondag van de maand helemaal in het teken van ‘Building with Textiles’. In de maand december komt daar nog een extra spannende workshop voor kinderen bij. Houd de website in de gaten voor het actuele programma.

De tentoonstelling ‘Building with Textiles’ is te zien van 27 september 2014 tot en met 25 januari 2015. Voor meer informatie over het programma kijk je op de website van het TextielMuseum.