Burgemeester Noordanus: “Vrijheid is juist heel concreet”

burgemeester peter noordanus

Als je in Nederland bent geboren na 1945 kun je het misschien lastig voorstellen: leven in oorlogstijd. Zeker in een land waar meerdere generaties niets anders kennen dan vrede, moeten we oppassen dat het niet vanzelfsprekend wordt, vindt Burgemeester Peter Noordanus.

In een vooruitblik op 4 mei en 5 mei, spraken we met hem over de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Als verantwoordelijke van de openbare orde en veiligheid vindt de burgervader de herdenking en de viering van vrijheid steeds belangrijker worden.

“Kijk naar wat er nu gebeurt in Syrië, of in Oekraïne, we zullen altijd moeten vechten voor vrede. Als we woensdag de Tweede Oorlog herdenken, moeten we onmiddellijk realiseren dat vrede niet vanzelfsprekend is. Eigenlijk is het onderwerp steeds belangrijker geworden.”

Geen abstract onderwerp

Duidend op de huidige vluchtelingenproblematiek vertelt Noordanus blij te zijn. Tilburg weet zich rondom de vluchtelingenproblematiek op te stellen als tolerante stad. “Vrijheid is ook anderen een plek in de samenleving gunnen.”

Volgens de burgemeester begint vrijheid op straat in Tilburg. Als bewoner heb je hier veel invloed op. “Wens je iemand welkom? Of zeg je juist dat hij moet opdonderen? Vrijheid is geen abstract onderwerp, het is juist heel concreet. Je moet nadenken over politieke keuzes en over je eigen rol en aandeel in een tolerante samenleving.”

Herdenken in Tilburg

Op 4 mei gaat Burgemeester Noordanus naar de herdenkingsbijeenkomst in de Heikese Kerk op de Oude Markt, aansluitend gaat deze bijeenkomst verder bij het stedelijk herdenkingsmonument aan de Schouwburgring. Zoals op veel plaatsen in Nederland worden slachtoffers van oorlogsgeweld en terreur herdacht en worden er kransen en bloemen neergelegd.

Waar Noordanus aan denkt tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur? Het gesprek met één van de laatst levende Schotse bevrijders van Tilburg. “Wat me bij is gebleven is dat hij vertelde dat ze met angst in hun lijf voor ons gevochten hebben. Dat hij moest vechten voor zijn leven om zijn maat te redden. Door deze verhalen hoor je hoe oorlogstijd was. Het is belangrijk om stil te staan over hoe dat zou zijn: wat zou je zelf doen in een oorlogssituatie.”

De vrijheid vieren

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers, op 5 mei vieren we de vrijheid. Sinds vorig jaar wordt de viering ook in Tilburg groots aangepakt met een bevrijdingsconcert in de Piushaven. Volgens de burgemeester een feestelijk concert op een prachtige plaats. “Geen zware kost. Het is een programma voor iedereen, voor alle generaties.”

Ook dit jaar is er gekozen voor een opzet die lijkt op het Prinsengrachtconcert in Amsterdam. Er staat publiek aan de kade, er varen bootjes op het water en staat een orkest op het podium met een bijzonder goede playlist. De muziek wordt dit jaar verzorgd door het Tilburgs Festival Orkest, samen met the Dutch Pipes & Drums, Jan-Willem Rozenboom en solisten van de Hogeschool van de Kunsten.

Noordanus is enthousiast over de komst van het nieuwe concert. “Vorig jaar was het echt een feestje, hiermee is een nieuwe jonge traditie ontstaan. Voor mij staat het vast: het bevrijdingsconcert komt jaarlijks op het programma te staan.”

Het Bevrijdingsconcert vindt donderdag 5 mei 2016 plaats aan de Noord-Kade van de Piushaven. Het concert begint om 20.30 uur en duurt tot 22.30 uur. De entree is natuurlijk gratis.