Nieuws

wat-kan-ik-doen-markt
Let op! Dit artikel is al 1356 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Noordanus opent “Wat-kan-ik-doen-markt” voor vluchtelingen

Op zondag 4 oktober wordt in paviljoen in het Peerke Donderspark in Tilburg-Noord de ‘Wat-kan-ik-doen-markt’ gehouden. Op deze markt kunnen de inwoners van Tilburg en de omliggende dorpen diensten en hulp aanbieden aan de vluchtelingen. Burgemeester Noordanus zal de markt openen.

​De markt richt zich in het bijzonder op hulp bij het leren van de Nederlandse taal en hulp bij het integreren. Maar alle andere vorm van hulp zijn ook welkom. De markt is er nadrukkelijk niet voor kleding, schoenen en andere spullen. Het Peerke Donders Museum is gevestigd aan de Pater Dondersstraat 14.

Hulp is hard nodig

De ‘Wat-kan-ik-doen-markt’ is een initiatief van de Stichting Petrus Donders en van de Stichting Vluchtelingenwerk. De markt wordt georganiseerd om twee redenen. De vluchtelingen die nu massaal naar Nederland komen hebben gewoon hulp nodig; hun eerste tijd in Nederland/Midden-Brabant ze kunnen het niet alleen af. De tweede reden is de grote bereidheid die er onder de Nederlanders is om vluchtelingen te helpen.

Hoe kan ik helpen?

Wat dat laatste betreft: veel mensen willen wel helpen, ze weten alleen niet hoe. Vluchtelingenwerk weet precies wat de noden zijn en hoe de helpende hand kan worden geboden. Daarom is op advies van Vluchtelingenwerk gekozen voor twee hulpdoelen. Mensen kunnen zich opgeven als taalcoach. Dit vraagt geen speciale kennis. Iedereen die Nederlands kent kan een vluchteling helpen bij het onder de knie krijgen van de taal.

Dagelijkse dingen

Hulp bij integratie is het tweede doel. Het gaat daarbij om hulp bij de dagelijkse dingen des levens. Met iemand naar de markt of naar de winkel gaan bijvoorbeeld. Iemand meenemen naar een sportclub, ergens mee op bezoek gaan of begeleiden naar een school. Het leven hangt aan elkaar van deze dagelijkse activiteiten. Een vluchteling heeft er veel behoefte aan hierbij geholpen te worden. Dan help je iemand letterlijk op weg.

Open voor iedereen

Los van deze twee hulpdoelen wordt iedereen op de markt uitgenodigd om eventueel andere vormen van hulp aan te bieden. De markt staat open voor alle particulieren en voor alle organisaties die vluchtelingen willen helpen. Denk aan wijkraden, buurtschappen, KBO’s, vrouwenorganisaties, de Zonnebloem, werkgevers, scholen. De organisaties kunnen hun diensten aan komen bieden, maar ze kunnen ook een kraam krijgen op de ‘Wat-kan-ik-doen-markt’ bij Peerke Donders. De gelijknamige Stichting richt zich op de werken van barmhartigheid. Hulp aan vluchtelingen is iets universeels, dat doe je voor elkaar.

Kom dus op zondag 4 oktober van 13.00 uur tot 17.00 uur naar het paviljoen in het Peerke Donderspark in Tilburg-Noord voor de ‘Wat-kan-ik-doen-markt’. De opening door burgemeester Noordanus zal plaatsvinden om 13:00 uur.

Reageer op dit bericht