Nieuws

Café Theater Festival
Let op! Dit artikel is al 1108 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Dit weekend in Tilburg: gratis dans- en theatervoorstellingen in 8 café’s

We hebben een groot aanbod in kunstonderwijs, verschillende theaterhuizen, podia, musea én festivals. Maar een locatietheaterfestival, dat was er in Tilburg nog niet. Op 6, 7 en 8 april is de eerste editie van het Tilburgse Café Theater Festival eindelijk een feit. Acht verschillende café’s in de binnenstad vormen het podium voor aanstormende theater- en dansgroepen. 

Foto: Facebook

Het Café Theater Festival (CTF) brengt theater naar de publieke ruimte van het café. En het leuke is dat er niet wordt gewerkt met een vierde wand: bezoekers maken onderdeel uit van de voorstelling en staan er dus letterlijk middenin. Daarnaast laten de artiesten zich inspireren door onze stad en de mensen en ontstaan er dus verhalen waar een breed publiek zich in herkent.

De deelnemende café’s zijn: Café Burgemeester Jansen, Café Bolle, Theater De NWE Vorst, Eetcafé ’t Elfde Gebod, Café RAW, Café Weemoed, Café Kim’s Kroeg en Café Van Horen Zeggen. Aan elk café is een dans- of theatergroep gekoppeld die gedurende het weekend zeven of acht voorstellingen opvoeren. En het mooie is: de entree is helemaal gratis! Je kunt dus zo even binnen lopen bij de verschillende voorstellingen.

Café Burgemeester Jansen: KNOT Kollektiv

KNOT Kollektiv vindt inspiratie in de hedendaagse dans, circus en theater en gebruikt dit om kunst een nieuwe plek te geven in onze maatschappij. Tijdens het Café Theater Festival is iedereen, jong én oud, welkom om deelnemen aan de voorstelling ‘It Didn’t Start With Us (4+)’.

Over ‘It Didn’t Start With Us (4+)’

“Het begon allemaal met een muis, een val en een zelfgemaakte poster. Dat is waar het mee begon. Wat was de laatste keer dat je hebt gespeeld, hebt gefantaseerd? Is er nog een plek in de wereld voor plezier? Wat als deze plek een café was? Wat als het café onze speeltuin zou zijn?”

Tijden

 • Vrijdag 6 april: 20.30 uur & 22.30 uur.
 • Zaterdag 7 april: 16.00 uur, 20.30 uur & 22.30 uur.
 • Zondag 8 april: 14.30 uur, 16.30 uur & 20.00 uur.

Café Bolle: Anne & Lisa

Het duo Anne en Lisa leerde elkaar kennen op de Dutch Academy of Performing Arts. Het samenwerken en schrijven beviel zo goed dat ze samen besloten auditie te doen voor de Koningstheateracademie: een HBO opleiding tot cabaretier. Ze studeerden daar samen in 2017 af met de voorstelling ‘Weltschmerz’.

Over ‘Weltschmerz’

“In de voorstelling WELTSCHMERZ doorgronden Anne & Lisa personages die niet bepaald vooraan stonden toen geluk en liefde werden uitgedeeld. Met snelle sketches en absurde situaties, waar iedereen zijn vraagtekens bij zet, geven ze op humoristische en muzikale wijze een ode aan de onvolmaaktheid van de wereld. ‘Weltschmerz’ is overal, het is de pijn die ons mens maakt met humor als enige zetpil.”

Tijden

 • Vrijdag 6 april: 20.30 uur & 22.00 uur.
 • Zaterdag 7 april: 14.30 uur, 20.30 uur & 22.30 uur.
 • Zondag 8 april: 13.00 uur, 16.00 uur & 20.30 uur.

Theater De NWE Vorst: The Hangman Radioshow

The Hangman Radioshow is een theatergroep bestaande uit Camille Paycha, Thijs veerman en Noortje Sanders. Ze gebruiken onder andere visuele kunst, circus, technologie, radio en video om tot een voorstelling te komen die de ziel en het lichaam van de mens voedt. Tijdens het CTF staat ‘Lonely, loud and out of it’ op het programma.

Over ‘Lonely, loud and out of it’

Camille, Noortje en Thijs rommelen met tijd en ruimte waardoor je terecht komt in een vreemd, luidruchtig en eenzaam feestje. “We zijn allemaal eenzaam op de dansvloer, vanavond heb je een date met kaarsen een een discobal.”

Tijden

 • Vrijdag 6 april: 19.00 uur & 22.30 uur.
 • Zaterdag 7 april: 15.00 uur, 20.00 uur & 22.30 uur.
 • Zondag 8 april: 15.00 uur, 17.30 uur & 21.00 uur.

Eetcafé ’t Elfde Gebod: Overburen

Theatergroep Overburen bestaat uit Jennie Hidding, Nina Leisink en Jeroen Dekkers. Tijdens het Café Theater Festival beginnen zij met een nieuw concept waarbij er maar één ding op het menu staat: een portie geluk. Want als we gewoon met z’n allen afspreken gelukkig te zijn, wat kan er dan fout gaan?

Over ‘U bent gelukkig’

Is het leven voor u ook een aaneenschakeling van teleurstellingen? Snakt u elke werkdag naar het weekend om er dan achter te komen dat het weekend eigenlijk ook niet is wat u er van had verwacht? Had u het vroeger ook allemaal anders gezien? Vrees niet! Uw huilende dagen zijn voorbij! Wij bieden u een portie geluk, met korting te koop aan de bar.”

Tijden

 • Vrijdag 6 april: 21.00 uur & 23.00 uur.
 • Zaterdag 7 april: 14.00 uur, 17.00 uur & 21.30 uur.
 • Zondag 8 april: 14.00 uur, 16.30 uur & 20.30 uur.

Café RAW: LucyONES

LucyONES bestaat uit Stephan Bikker, Kenneth Gérard, Noëmi Wagner en Wies Berkhout. Zij maken pure poëtische dansvertellingen met het oog op hart en ziel. De thema’s waar hun verhalen over gaan liggen dichtbij het publiek. Tijdens het CTF vertolken zij de voorstelling ‘BLCK & BLOOH’.

Over ‘BLCK & BLOOH’

“In BLCK & BLOOH ben je getuige van een strijd tussen twee indrukwekkende figuren, duidelijk niet van deze tijd. Ze hebben RAW uitgekozen om hun figuurlijke kogels op elkaar af te vuren tijdens een heftig duel waar duidelijk geen winnaars zijn. Ze springen, rennen en gooien zichzelf volledig in de strijd tot de kwetsbaarheid het overneemt.”

Tijden

 • Vrijdag 6 april: 20.00 uur & 22.00 uur.
 • Zaterdag 7 april: 13.30 uur, 15.30 uur & 22.00 uur.
 • Zondag 8 april: 13.30 uur, 16.00 uur & 20.00 uur.

Café Weemoed: Steinmann&vanderPas

Imme Steinmann en Julia Dolores van der Pas hebben als doel om met een grote dosis humor lastige onderwerpen bespreekbaar te maken. Het lijken in eerste oogopslag twee lieve, brave meisjes, maar eigenlijk zijn ze behoorlijk brutaal, energiek, kwetsbaar én eerlijk. Tijdens het CTF kan je genieten van de voorstelling ‘Stairway To Heaven’.

Over ‘Stairway To Heaven’

“Daar sta je dan, in het hol van de leeuw. Een biertje in je hand, klaar om het te hebben over de schaamteloosheid van de spleet. Durven we het aan om de vooroordelen over de vulva, frut, voorbibs buiten de kroeg te laten en samen in alle eerlijkheid te praten over de poes?”

Tijden

 • Vrijdag 6 april: 21.30 uur & 23.30 uur.
 • Zaterdag 7 april: 20.00 uur, 21.30 uur & 23.30 uur.
 • Zondag 8 april: 15.00 uur, 17.00 uur & 19.30 uur.

Café Kim’s Kroeg: Martin van Bommel

Martin van Bommel regisseert energieke, humoristische en ritmische voorstellingen. Plezier hebben in het spelen van een rol vindt hij het aller belangrijkst. Doordat hij goed kijkt naar wáár precies het plezier zit in het spelen van elke rol, kan hij dit ook goed aan zijn spelers overdragen. Vijf performers spelen tijdens het CTF ‘Over daar waar vissen pas knollen rapen’.

Over ‘Over daar waar vissen pas knollen rapen’

“Een uiterst degelijk gezin viert de verjaardag van hun dochter. Ieder jaar, op precies dezelfde manier. Vorig jaar ging het echter anders. Toen vloog het huis in de fik. Lukt het om het dit jaar weer traditioneel te houden? ‘Over daar waar vissen pas knollen rapen’ is een spitse, komische voorstelling over een familie die vastzit en waar iedere opening tot vrijheid spannend maar verademend aanvoelt.”

Tijden

 • Vrijdag 6 april: 21.00 uur & 23.00 uur.
 • Zaterdag 7 april: 16.30 uur, 21.00 uur & 23.00 uur.
 • Zondag 8 april: 15.30 uur, 17.30 uur & 20.00 uur.

Café Van Horen Zeggen: Rebecca Schoolmeesters

Rebecca Schoolmeesters studeerde in 2016 af aan de Academie voor Theater en maakt tegenwoordig voorstellingen over leven en dood. Ze maakt de zoektocht over hoe om te gaan met de door, terwijl je leeft, bespreekbaar. Tijdens het Café Theater Festival brengt zij ‘ELIJAH’ naar Café Van Horen Zeggen.

Over ‘ELIJAH’

“ELIJAH is een zoektocht naar de betekenis van herinneringen. Waarom willen we een interessant leven? Waarom willen we van alles bereiken? Waarom zijn we tot onze dood bezig met doelen behalen, als alles uiteindelijk toch alleen maar een herinnering wordt?”

Tijden

 • Vrijdag 6 april: 20.30 uur & 22.30 uur.
 • Zaterdag 7 april: 17.30 uur, 21.00 uur & 23.00 uur.
 • Zondag 8 april: 17.00 uur & 19.30 uur.

Reageer op dit bericht