Cees Jan Pen: ‘Tilburg loopt voorop’

tilburg loopt voorop

Architectuurcentrum CAST organiseerde een zeer druk bezocht stadsgesprek waar de nieuwe economisch-ruimtelijke visie op de binnenstad werd gepresenteerd: TilburgNext. Cees Jan Pen geeft in dit artikel een reflectie op de nieuwe visie.

Cees Jan Pen

Cees Jan Pen is sociaal-geograaf. Hij werkte van 2007-2015 als programmamanager economie bij Platform 31, en is sinds mei 2016 onafhankelijk lid van de SER Noord-Brabant. In 2016 had Pen zitting in de referendumcommissie t.b.v. het referendum over de verbouwing van het Stadskantoor. Momenteel is hij als lector De Ondernemende Regio verbonden aan de Fontys Hogescholen.

”De binnenstad van Tilburg was lange tijd een zorgenkind en kreeg te weinig prioriteit. Dieptepunt was het debat over de mogelijke komst van een shopping mall buiten de stad. De afgelopen jaren is veel ten goede veranderd. Ook het uiteindelijke afgeblazen referendum over de verbouwing van het stadskantoor toont de betrokkenheid van de Tilburgers bij de binnenstad. Ik heb de eer gehad zitting te mogen nemen in de referendumcommissie die het referendum zou voorbereiden. Tilburg moest weer een kloppend hart krijgen en het centrum moest een kloppend geheel worden”.

Tilburg loopt voorop

Het is goed dat Tilburg keuzes maakt en echt investeert in de binnenstad. De stad loopt landelijk voorop wat betreft inzetten op ingrijpende herstructurering en ook op sloop.

Dat het langzaam weer beter gaat met het centrum blijkt niet alleen uit de komst van de Primark, Hudson Bay en recent ook de Decathlon. Samen met betrokkenen heeft de gemeente gewerkt aan een economisch-ruimtelijke visie om de binnenstad letterlijk en figuurlijk weer kloppend te maken. Belangrijk onderdeel vormen twee gebiedsontwikkelingen die Tilburg flink op de kaart zetten en die enorm in trek zijn bij bewoners, bedrijven en bezoekers: de Piushaven en de Spoorzone. ”In mijn ogen is werkgelegenheid en ruimte voor ondernemerschap een goed gekozen focus. De binnenstad is de grootste werkgever van de stad en biedt werk aan alle lagen van de beroepsbevolking”.

Andere besproken onderwerpen om deze visie te bereiken waren onder andere: alle lagen van de beroepsbevolking betrekken, beheer, onderhoud en verlichting van de openbare ruimte, haal de student en het onderwijs naar de binnenstad, vergroening, professionalisering van het binnenstadsmanagement en sloop van rotte kiezen in de binnenstad. Er ligt genoeg materiaal in het hart van Tilburg om Tilburg weer kloppend te maken.

De volledige reflectie kun je vinden op de website van CAST.