College tevreden over cultuurmakelaar

Focus cultuurmakelaar komende twee jaar op Tilburg Textiles en Culturele Hoofdstad 2018

Het college kijkt tevreden terug op twee jaar cultuurmakelaarschap van Bert Matthijssen. Dat is de algemene conclusie die kan worden getrokken uit het evaluatierapport over de cultuurmakelaar dat deze week is vastgesteld door het college. Het rapport kijkt echter niet alleen terug, maar ook vooruit. Matthijssen krijgt een nieuwe opdracht. De komende twee jaar levert de cultuurmakelaar een bijdrage aan de totstandkoming van Tilburg Textiles. Met Tilburg Textiles onderstrepen Tilburg en de andere BrabantStadsteden de ambitie om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden.

Tevredenheid
“De cultuurmakelaar is er in geslaagd in korte tijd de relaties met culturele partijen in de stad op te bouwen en te versterken,” aldus wethouder Ton Horn (cultuur). “Ook is de zichtbaarheid van de cultuurmakelaar in de stad duidelijk toegenomen. Niet alleen door zichzelf te profileren met nieuwsbrieven en een eigen website, maar ook door kunstactiviteiten van anderen te ondersteunen of mee te organiseren. Grublit, het vierdaagse festival van het absurde is hier een goed voorbeeld. Een groot aantal Tilburgse podia en kunstenaars van binnen en buiten Tilburg werkten mee.”

Verdere voorbeelden van samenwerkingsprojecten zijn 't Huis van Kant, de serie tentoonstellingen Whatnights en de debattenreeks De Rode Kamer. Kritiek is er echter ook. Zo is Urban Spaces, de driedaagse conferentie over de toekomst BrabantStad, er niet in geslaagd voldoende bezoekers te trekken. Met de ambitie om Culturele Hoofdstad te worden in het achterhoofd, had de conferentie veel breder weggezet kunnen worden. Ontevredenheid is er ook over het feit dat Matthijssen, behalve de subsidie van de gemeente en de provincie, geen externe financiering heeft weten te vinden voor de cultuurmanifestatie. Dit was een uitdrukkelijke opdracht van de gemeente. Wel heeft het festival veel gratis (landelijke) publiciteit gekregen.

Nieuwe koers
Ondanks de tevredenheid kiest de gemeente de komende 2 jaar voor een andere opdracht voor de cultuurmakelaar. Dat heeft alles te maken met de ambitie die Tilburg en de andere BrabantStadsteden Helmond, Den Bosch, Breda en Eindhoven hebben om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden. In aanloop naar 2018 organiseert elke stad een themajaar. Tilburg bijt in 2011 de spits af met Tilburg Textiles. Het college heeft daarom besloten het takenpakket van de cultuurmakelaar geheel te richten op deze ambitie en op het realiseren van Tilburg Textiles. Als gevolg hiervan keert de cultuurmakelaar ook terug als ambtenaar binnen de gemeente Tilburg, zodat onduidelijkheid over zijn positie in het culturele veld wordt weggenomen. Hiermee sluit Tilburg overigens aan bij de invulling en positie die de andere steden geven aan het cultuurmakelaarschap. Begin april 2010 presenteert Bert Matthijssen zijn plannen voor Tilburg Textiles.