Nieuws

199993_boekenrondhetpaleis2011_nieuws_290811.jpg
Let op! Dit artikel is al 2512 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Column: De schat in het boek

Dit jaar vond ik naast de gebruikelijke snottebellen, vastgekoekte rijstkorrels en ezelsoren toch iets van een heel andere orde tussen de pagina’s van mijn nieuwe, tweedehandse boeken. Een erfenis van de vorige eigenaar is moeilijk te vermijden, maar toch. Ik let er bij de stalletjes van ‘Boeken rond het Paleis’ altijd goed op dat de kaften niet al te beschadigd zijn en de inhoud niet te verfomfaaid is. Het boek van De Gebroeders Grimm dat ik voor zes euro op de kop tikte was dan ook een prachtexemplaar: met rode omslag en gouden letters. De boekenlegger was mij ter plaatse nog niet opgevallen.

Klik hier voor meer foto's van Boeken rond het Paleis

De ontdekking
De schat die ik vond in het boek van de Gebroeders Grimm was het absolute hoogtepunt van alle ‘Boeken rond het Paleis-edities’ van de afgelopen jaren: een liefdesbrief. En natuurlijk niet zomaar een liefdesbrief. Het moet van een heel jong meisje zijn geweest. Ik schat haar hooguit een jaar of zeven. Zoals ze met alle kleurtjes in de weer is gegaan, en de tekeningetjes die zich naast de kriegelige tekst bevonden. Dat is het werk van een jonge meid dacht ik. Het krabbeltje in de linker bovenhoek moest duidelijk een paardje voorstellen. Alleen de vakjes: ja, nee, misschien, zoals ik ze vroeger tekende, ontbraken op het vierkante memobriefje.

Shock
Natuurlijk was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ik ben niet voor niets ooit journalistiek gaan studeren. De tekst bestond uit vier zinnetjes en begon zeer lief en onschuldig: “Lieve Boy”. Moderne naam vond ik. “Ik mis je heel erg, sinds je weg bent gegaan.” Ging het verder. Treurig, misschien moest Boy verhuizen. “Ik wil je weer berijden”, SHOCK! Hoe vroeg beginnen ze daar tegenwoordig aan? En zegt een kind dat zo? “Moonshine rijdt helemaal niet zo fijn als jij”, pffiew! Opluchting. Moonshine en Boy. Dat zijn paarden.

Eenmaal van de schrik bekomen, heb ik hartelijk gelachen om mijn eigen naïviteit. Daarna ben ik begonnen aan een nieuwe thriller. De Gebroeders Grimm laat ik voorlopig even links liggen. De inhoud is mij te spannend.

Charlotte Backx
Freelance Journaliste en tekstschrijfster

Foto's: Frans Versteden

Reageer op dit bericht