Nieuws

Let op! Dit artikel is al 537 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Creatievelingen Marit & Nils over het succes van Club Smederij: ‘Je moet nooit te snel opgeven’

In het voorjaar van 2014 opent Club Smederij haar deuren in de Spoorzone en nu, nog geen vijf jaar later, zijn ze niet meer weg te denken. Of je nu gek bent op techno, r&b, muziek uit de 80’s of lekker een avondje bingo: je vindt het er allemaal. Met als resultaat dat “bijna elke Tilburger al een herinnering heeft aan Club Smederij”. Maar hoe ontstaan al deze creatieve ideeën? En wat komt daar allemaal bij kijken? Wij spraken (club)manager Marit Smeitink en muziekprogrammeur Nils Dierx.

Foto: Camiel Donders

“We organiseren zo’n 200 evenementen per jaar, waarvan tussen de 100 en 120 clubnachten. De overige evenementen zijn zakelijk,” vertelt Marit. “Het feit dat wij inmiddels een gevestigde naam zijn, heeft vooral met de variatie van onze feestjes te maken.”

“We richten ons niet op één doelgroep, maar juist op alle Tilburgers,” vult Nils aan. “We willen zoveel mogelijk mensen samenbrengen en zorgen dat iedereen zich hier welkom voelt. We bieden daarom een plek voor groepen, waar misschien nergens anders binnen Tilburg plek voor is. Als iets op de Korte Heuvel al gebeurt, zullen wij het niet zo snel hier ook nog doen.”

‘Hier wil ik verder in doorgroeien’

Marit (23) woont sinds vijf jaar in Tilburg: ‘de stad waar ze nooit meer weg wil’. Drie jaar geleden begint ze achter de bar bij Club Smederij, maar inmiddels is ze doorgegroeid tot manager én heeft ze haar eerste feestje (Vroeg Pieken) georganiseerd. “Het is helemaal niet dat ik altijd al wist dat ik dit wilde doen, maar het is heel geleidelijk gegaan. Sinds ik hier werk ben ik enorm geïnteresseerd geraakt in de evenementenbranche. Ik wil hier echt verder in doorgroeien.”

Nils (32) wist daarentegen al langer dat evenementen ‘zijn ding’ waren. Na een studie communicatie en multimediadesign, richt hij een eigen bedrijf in de evenementenbranche op. Na het draaien van een evenement bij Club Smederij en het bezoeken van verschillende feestjes, hoort hij een jaar geleden dat er een vacature als locatiemanager openstaat. Hij solliciteert, krijgt de baan en stapt na drie maanden over op een andere functie: die van muziekprogrammeur.

‘Je moet niet te snel opgeven’

Marit en Nils werken, samen met hun complete team, hard aan het ontwikkelen van nieuwe feestjes, evenementen en clubnachten. Marit: “We proberen heel veel nieuwe dingen. Soms werkt het en soms werkt het niet. Dat is altijd het risico dat we nemen.” Nils: “Het gaat heel erg op gevoel. Natuurlijk kijken we naar trends of spelen we in op een creatief idee, maar je kunt nooit helemaal zeker weten of iets een succes wordt.” Marit: “Daarnaast doen we het natuurlijk niet alleen. Samen met enthousiaste collectieven als Impload, Suburban Disco, BANK15 en Zwoel proberen we elke keer een prachtige avond neer te zetten. Samen kun je immers meer!”

Wat volgens de creatievelingen heel belangrijk is, is dat je nooit te snel opgeeft. Nils: “Soms moet je gewoon een plan maken voor drie of vier edities en je daaraan vasthouden.” Een goed voorbeeld daarvan is volgens Nils ‘80’s Verantwoord’: een avond gericht op 35-plussers. “We hebben net de tweede editie gehad met 450 bezoekers. De eerste editie was niet uitverkocht, maar het was wel een super leuke avond! Dan zie je dat op die tweede editie toch meer mensen afkomen!”

Een andere clubnacht die nog vol in ontwikkeling is, is Yallah Yallah: een Arabische dansavond. Nils: “We hebben net de eerste editie gehad en daar waren tegen de 200 mensen. Nog niet super druk, maar het was wel enorm gezellig en dus hebben we een tweede editie gepland. We hopen dan op dubbel zoveel bezoekers.”

Club Smederij

‘Een gat in de markt’

Naast clubnachten, organiseert Club Smederij ook steeds vaker grappige activiteiten. Een richting die ze ook in 2019 wat meer op willen gaan. Marit: “We hebben nu bijvoorbeeld een trefbaltoernooi georganiseerd en dat was binnen no-time uitverkocht. Dan organiseer je zoiets geks en dan loopt het zó goed. Daar kunnen we met z’n allen dan wel om lachen.”

Nils: “Clubnachten zijn en blijven onze core business, maar we zijn ook eens anders naar onze openingstijden gaan kijken. Als op vrijdag een clubavond pas om 23.00 uur begint, dan valt daarvoor nog een heel gat. Feestjes als de Micro Club en Vroeg Pieken spelen daarop in. Dat blijkt dan echt een gat in de markt te zijn.”

“Uiteindelijk denken we bij het ontwikkelen van een nieuw concept wel altijd vanuit de bezoeker, daar doe je het uiteindelijk allemaal voor. Mensen komen hier naartoe om hun vrije tijd te besteden. Vanuit dat oogpunt ontstaan dan ook hele nieuwe ideeën zoals onze Knotsgekke Bingoshow, de Pop-up Cinema en de Platenbeurs.”

Vijfjarig bestaan

Gelukkig staat er ook voor 2019 genoeg op het programma. Nils: “De organisatie van Rewind komt met een nieuw concept naar Tilburg; ‘Cirque du Zoleip’. Een feest waarvan de eerste edities in Amsterdam inmiddels goed zijn ontvangen.” Marit: “Verder willen we wat meer met gekke dingen gaan doen én zijn we een nieuw concept aan het ontwikkelen voor ons vijfjarig bestaan in maart.” Wat dat precies gaat worden, willen Marit en Nils nog niet prijsgeven, maar hierbij alvast een tipje van de sluier: “Het wordt behoorlijk Tilburgs, grappig en verrassend.”

‘Mensen klommen over de hekken heen’

Het absolute hoogtepunt van 2018? Dat was voor beiden met uitstek de Seizoensfinale. Marit: “We hadden besloten het groter aan te pakken dan de voorgaande jaren. Het terrein buiten was omringd met hekken en er was zelfs een buitenstage. Iedereen die aankwam zei: ‘wow dat had ik helemaal niet verwacht!’. De seizoensfinale was helemaal uitverkocht, op ticketswap werden bijna 500 kaarten gezocht en mensen probeerden zelfs over de hekken heen te klimmen om erbij te kunnen zijn. Toen waren we toch echt wel trots. We zijn nu al weer hard aan het werk om dit feest volgend jaar te evenaren!”

Makers van Tilburg

Tilburg is een stad van makers: filmproducenten, muziekmakers, kunstenaars, dans-, musical-, circusartiesten en ga zo maar even door. In de interviewreeks ‘Makers’ vertelt Tilburg.com in samenwerking met Citymarketing Tilburg inspirerende verhalen van creatieve makers uit de stad. Houd je van deze verhalen? Check dan ook eens het inspirerende verhaal van ontwerper Melik Alphankunstenaar Pee-JayFriandriesRapper Aristoteleshet horecagezin dat aan het roer van ’t Elfde Gebod, Gin Fizz en The Cat’s Back staat, Fotografe Merel van Doorende chef-kok van Restaurant Monarh en rockacademietalent Joël Domingos.

Reageer op dit bericht