Culturele manifestatie toont verleden, heden en toekomst

Het Tilburgse Winkellint Besterd heeft er gedurende de maand september een functie bij. De Besterdring, het Besterdplein en NS-Plein vormen vanaf 1 september een buitenexpositie van 100 borden op evenzovele buitengevels van winkels en woonhuizen. De borden laten in woord en beeld de geschiedenis van het betreffende pand zien, met bouwtekeningen, historische foto’s en bouwtekeningen. “Het is mooi om op deze wijze verleden, heden en toekomst van dit Winkellint zichtbaar te maken voor een breed publiek”, aldus de Tilburgse wethouder Economische Zaken, Erik de Ridder.

De expositie over dit bijzondere stukje Tilburg is georganiseerd door Stichting Straat, Ondernemersvereniging Besterd en diverse partners. De foto-expositie met V-borden (makelaarsborden) is onderdeel van een culturele manifestatie over de Besterd die duurt tot en met de eerste week van oktober. De ontwerpen van de borden komen uit de koker van Jac de Kok. Vanaf 1 september is het boek ‘De Besterd, van woeste grond tot dynamische wijk’ verkrijgbaar.

Het boek, geschreven door Berry van Oudheusden, verhaalt over thema’s als: het ontstaan van het gebied, de eerste bewoners en middenstand, het rijke culturele leven en architectuur. In het boek ontbreken twaalf foto’s. Deze zijn te koop bij verschillende verkooppunten die vermeld staan in het boek en op www.stichtingstraat.nl Zo maken consumenten hun boek zelf compleet en komen ze nog eens ergens op de Besterd. Ook de vierde straat van het Winkellint Besterd, de Molenbochtstraat, komt voor in het boek. Wethouder Erik de Ridder neemt op 1 september het eerste exemplaar in ontvangst op NS-plein 16.

Fotowedstrijd

Amateurfotografen kunnen hun hart ophalen tijdens deze culturele manifestatie op het Winkellint Besterd. In samenwerking met Pix4Profs wordt een fotowedstrijd georganiseerd. Iedereen mag zijn of haar favoriete plekje op de Besterd vereeuwigen en insturen. Elke week is er een winnaar en daaruit worden drie eindwinnaars gekozen. De – nu nog geheime – prijzen passen bij het thema verleden, heden en toekomst.

Vossenjacht

Wijkraad Loven-Besterd organiseert op zaterdag 20 september een vossenjacht voor kinderen tot en met elf jaar. Op 2 oktober vindt als afsluiting van de culturele manifestatie ’s avonds een wandeling door de Besterd plaats. Op tien (binnen)locaties langs de route zorgt theatergezelschap De Kwekerij voor optredens met muziek, dans, toneel, circus en poëzie. De performers laten zich inspireren door de winkels en andere panden langs de route.