Als het op kunst en cultuur aankomt, dan is Tilburg een walhalla. Toonaangevende musea, het grootste poppodium van Zuid-Nederland, maar ook kleine podia gespecialiseerd in jazz en theater, een filmhuis bioscoop, talloze evenementen en natuurlijk een Schouwburg en Concertzaal om u tegen te zeggen.

Februari is in Tilburg uitgeroepen tot cultuurmaand en dat betekent dat we een aantal bijzondere optredens, tentoonstellingen en evenementen gaan uitlichten. Want wist je dat er echt veel toffe en unieke dingen gebeuren in onze stad? Ga er even voor zitten en laat je eens goed inspireren! Extra tip: check ook eens de museumactie van deze maand waarbij je met twee personen voor de prijs van één naar binnen kunt!

Cultuurprogramma Tilburg februari

Poppodium 013

Mastodon

mastodon

Wist je dat Poppodium 013 regelmatig de enige show van een band in Nederland heeft? Zo ook van de metalband Mastodon uit Atlanta, Georgia. Niet zo gek, want als het om zware gitaren gaat, loopt Poppodium 013 voorop. De band Mastodon bevindt zich op het snijvlak van stonermetal, sludge en progmetal en sloeg met vier legendarische platen een krater in het metallandschap en de laatste plaat ‘Emperor of Sand’ werd hun bestverkochte plaat tot nu toe.

Good Charlotte

Ook weer zo’n band waarbij Poppodium 013 het enige Nederlandse optreden heeft binnen gesleept: Good Charlotte. En deze poppunk grootheid ken je ongetwijfeld van hits als ‘Lifestyles Of The Rich& Famous’, ‘Girls & Boys’ en ‘The Anthem’ van het bestselling album ‘The Young And The Hopeless’. In 2011 stopte de band ermee, maar sinds 2016 zijn ze weer bij elkaar en zijn ze zelfs weer bezig met een nieuw album.

Melissa Etheridge

Voor dit stijf uitverkochte concert moet je echt even Ticketswap in de gaten houden. De Amerikaanse rock-zangers Melissa Etheridge scoorde in 1988 een enorme hit met het nummer ‘Like The Way I Do’ en in Nederland werd ze bekend met het nummer ‘Bring Me Some Water’ van het gelijknamige album. De zangeres bracht ook daarna meerdere albums uit, waaronder in 1993 ‘Yes I Am’ en precies 25 jaar later wordt het jubileum hiervan gevierd in Poppodium 013.

Doloris

Psychedelisch Doolhof

Dit is niet zomaar een projectje: dit surrealistische kunstdoolhof is een unicum voor de stad én de rest van Nederland. In het voormalige BKKC pand opent in mei het psychedelische doolhof Doloris met rooftopbar en dat MOET je gewoon zien. En nu denk je misschien: waarom staat het in het overzicht van februari? De kaartverkoop is namelijk nu al gestart, en wel met eenmalige early bird korting!

Natuurmuseum Brabant

Comedy Wildlife Photography Awards

natuurmuseum

Twee leeuwinnen die de slappe lach hebben, een eekhoorn in de split of dansende beren. Dat je best hardop kunt lachen in een museum, laat het Natuurmuseum Brabant zien met de voorstelling Comedy Wildlife Photography Awards. Deze unieke tentoonstelling is – na musea in Groot-Brittanië, Finland en de Verenigde Staten – nu ook in Tilburg te zien. De komische dierenfoto’s zijn tijdelijk te bewonderen in de Potviszaal van het museum.

Paradox

Jakob Bro Trio met Joey Baron & Thomas Morgan

jakob bro

Het Tilburgse podium Paradox staat bekend om haar indrukwekkende jazz line-up. En ook deze maand komen er artiesten van het het beroemde jazzlabel ECM naar Tilburg. De Deense gitarist Jakob Bro vormt een trio samen met de invloedrijke New Yorkse drummer Joey Baron en contrabassist Thomas Morgan. Dat belooft gelaagde geluidstexturen en een atypisch spel met meer wolken van geluid dan de gebruikelijk akkoorden en solo’s.

Tord Gustavsen Trio

Ook dit optreden komt weer uit de koker van het befaamde jazzlabel ECM. Weer een trio en ook uit Scandinavië, uit Noorwegen om precies te zijn. Tord Gustavsen speelt samen met zijn trio muziek van hun laatste album ‘The Other Side’ en dat levert romantische, poëtische en melancholische muziek op. Gustaven verwerkt stiltes in zijn pianomuziek en dat ruimtegevoel kenmerkt veel muziek uit het hoge Noorden.

Tangosalon Tilburg – Carel Kraayenhof & Juan Pablo Dobal

Tijdens de zondagmiddag Tangosalons in Paradox worden live muziek, dans en een DJ-set gebundeld. Tijdens deze speciale editie is er even geen dans of DJ, want de middag staat in het teken van de luistermuziek van twee virtuoze musici. Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal laten op hun bandoneón en piano het stuk ‘Dwaze Tijd’ horen, oftewel: Tiempo Loco. Hun composities reflecteren de dwaze tijd waarin we leven, waarbij we nauwelijks tijd hebben voor elkaar en onszelf.

De Pont

Tentoonstelling Sigrid Salon

de pont

Dit toonaangevende museum voor Hedendaagse Kunst ken je natuurlijk wel. Al is het van het inmiddels wereldberoemde kunstwerk ‘Sky Mirror’ van Anish Kapoor voor de ingang van De Pont. Vanaf 2 februari kun je in het museum de tentoonstelling van Sigrid Calon vinden (ook bekend van de abstracte kunst bij het Stadhuisplein). Geïnspireerd door De Stijl gaat ze het experiment aan met koperfolie, een materiaal uit de verpakkingsindustrie. Met de folie waarop witte patronen zijn geprint, zijn de wanden van de podiumzaal van boven tot onder bedekt. En dat zorgt voor een prachtig vervreemdend effect.

Nieuwe Vorst

Missie Márquez in Colombia

Een Zuid-Amerikaanse bioscoop in de Tilburgse binnenstad. Op zaterdag 2 februari kun je op literaire safari waarbij theater, film, werkelijkheid en illusie zich op natuurlijke wijze verenigen. Theatermaker Karlijn Kistemaker is onlosmakelijk verbonden met het boek Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez, een begrip in de wereld. Haar oudoom vertaalde het naar het Nederlands en Karlijn erfde de royalty’s. Nu is het haar missie om het boek om te zetten naar een twaalfdelige theaterserie.

Theaters Tilburg

De Waarheid – Huub Stapel, Johanna ter Steege e.a.

De Waarheid is een nieuwe komedie van toneelschrijver Florian Zeller, met onder anderen Huub Stapel en Johanna ter Steege op de planken. Het verhaal gaat over twee ontrouwe stellen: Michel heeft een affaire met Alice, de vrouw van zijn beste vriend. Alice wordt verteerd door twijfel en schuldgevoel en wil alles opbiechten, maar Michel kan heel goed leven met grote leugens. Tijdens hun stiekeme weekend in Bordeaux komt de grote, hilarische maar ook pijnlijke confrontatie. Brengt de waarheid verlichting of niet?

Grand Finale – Hofesh Shechter Company

Na Londen, Parijs en New York is Grand Finale, van het in Londen gevestigde Hofesh Shechter Company, nu ook in Tilburg te zien! Grand Finale wordt omschreven als een van de belangrijkste dansvoorstellingen van dit moment en is genomineerd voor diverse internationale awards. In het stuk van de Israëlische choreograaf en componist zijn onder ander verwijzingen te zien naar de muren die tegenwoordig worden opgetrokken om mensen buiten de landsgrenzen te houden. Lees hier meer over de dansvoorstelling.

Le Temps perdu – Isabelle Beernaert

De Belgische choreografe Isabelle Beernaert keert terug naar Theaters Tilburg. En wel met een compleet nieuwe dansvoorstelling: Le Temps perdu. De voorstelling is een ode aan de essentie: ‘omdat we in deze tijd altijd op zoek zijn maar méér’. Pure, alledaagse bewegingen worden opnieuw geïnterpreteerd, om op zoek te gaan naar de schoonheid ervan. Het is een ode aan het alledaagse: subtiel, authentiek en puur.

TextielMuseum

Tentoonstelling Cultural Threads

textielmuseum

Het prijswinnende TextielMuseum (ze wonnen in 2018 de prijs Best in Heritage) heeft weer een prachtige tentoonstelling naar Tilburg gehaald: Cultural Threads. Hierin wordt bijzonder werk getoond van hedendaagse kunstenaars die textiel gebruiken om hun ideeën over politiek-maatschappelijke vraagstukken te verbeelden. De kunstenaars verbinden textiel aan hun eigen zoektocht naar afkomst en identiteit in een steeds globaliserende wereld.

Factorium

150 jaar jubileumfestival

factorium festival

Dat Tilburg altijd al vooruitstrevend is geweest op gebied van kunst en cultuur, blijkt wel uit het 150-jarige bestaan van Factorium Podiumkunsten. Al in 1969 stelde de Tilburgse gemeenteraad 1.000 gulden beschikbaar om ‘jonglieden’ op te leiden tot de toonkunst. En om dat 150-jarige bestaan te vieren wordt er een jubileumfestival georganiseerd. Verwacht grote en klein voorstellingen, mini-optredens, cross-overacts, gastoptredens, masterclasses en workshops. Oftewel: groot feest!