De Bibliotheek opent proeftuin in de Spoorzone

De Tilburgse Spoorzone is de plek waar de Bibliotheek Midden-Brabant neerstrijkt met een proeftuinbibliotheek. De bibliotheek krijgt een plek in Hal 79, toegankelijk via Hal 88. De officiële opening vindt plaats op dinsdag 16 september vanaf 17.00 uur. Iedereen is welkom. Martijn Neggers zal een column voordragen en aansluitend is er een muzikale borrel.

Proeftuin
In deze ‘bibliotheek nieuwe stijl’ worden met grote regelmaat diverse activiteiten georganiseerd rondom actuele onderwerpen. Binnenkort wordt er een programmaraad geïnstalleerd waarin de Bibliotheek, BKKC, Kunstbalie en Erfgoed Brabant zitting hebben. Ook zij gaan samen concrete activiteiten ontwikkelen binnen de proeftuinbibliotheek in de Spoorzone. Henriëtte de Kok, bestuursvoorzitter: “Al doende willen we in samenwerking met anderen onderzoeken hoe we de kennis en verhalen van Tilburgers bij elkaar kunnen brengen. Hoe we nieuwe verbindingen kunnen maken. We willen met mensen die in Tilburg wonen of werken de Bibliotheek van de Toekomst verder vormgeven op deze unieke plek.” Ook is er een kleine, steeds wisselende collectie te leen die is afgestemd op de behoefte van de gebruikers.

Uniek ontwerp
Suzy Chong, student aan de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw, is verantwoordelijk voor het ontwerp van de proeftuinbibliotheek. Met balen gerecycled papier, beschikbaar gesteld door CVB Ecologistics, is een duurzame en flexibele ruimte ingericht. Dit ontwerp is mede  gebaseerd op een gezamenlijk concept van de Bibliotheek en C-Roots. Alle gemaakte ontwerpen voor de proeftuinbibliotheek zijn in de maand september te zien in de stadswinkel van de gemeente Tilburg.

Voor iedereen
De proeftuinbibliotheek is een openbare plek. Er zijn ruime mogelijkheden voor werken, overleggen, studeren, lezen, debatteren en presenteren. Ook kun je er kennismaken met nieuwe concepten van de bibliotheek en hierover meedenken. Na 16 september is de proeftuinbibliotheek elke werkdag open van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de European Social Innovation Week van 15 t/m 19 september wordt er al een scala aan workshops en activiteiten georganiseerd.