De drempel over naar het huurhuis van de toekomst

Anderhalve week na de start van de verbouwing is de proefwoning alweer opgeleverd. De woning aan de le Sage ten Broekstraat 61 in Tilburg heeft een flinke metamorfose ondergaan.

Woning wekt zelf energie op
De gevels zijn ingepakt met goed geïsoleerde gevel-elementen. De gevels hebben nieuwe kunststofkozijnen met drie-laags glas. De woning wekt zelf energie op. Daarvoor zijn zonnepanelen op het nieuwe, zeer goed geïsoleerde, dak geplaats. De installaties op zolder zorgen voor verwarming, warm water en elektriciteit. Het gas is afgesloten. In deze proefwoning zijn ook de gedateerde keuken, douche en toilet vervangen.

Enthousiaste bewoners
Donderdagmiddag konden de bewoners van de le Sage ten Broekstraat als eerste een kijkje nemen. De opkomst was groot. De bewoners waren enthousiast en stelden kritische vragen over de gekozen oplossingen. De komende maanden wordt de woning getest. De technische testen en opmerkingen van bewoners gebruiken wij om het ontwerp te verbeteren. Vervolgens kijkt Tiwos of het project ook wat kan betekenen voor de andere woningen in de straat. Sommige bewoners kunnen niet wachten, “Ik zie toch wel 99% kans dat de buurt zegt dat ze het goed vinden, de meeste mensen zijn enthousiast”, zegt de buurman van de proefwoning. “Zo niet dan wil ik deze woning wel huren, dat zal een hoop schelen met de energierekening.”

Officiële opening
Vrijdag werd de woning officieel geopend door Berend de Vries, wethouder Wonen en René Scherpenisse, directeur/ bestuurder Tiwos. Bart Kruyning, directeur Bouwborg-Zuid nodigde hen uit de drempel over te stappen naar het huurhuis van de toekomst.

Berend-de-Vries-Rene-Scherpenisse-stroomversnellingswoning

Energiebundel
Tiwos doet samen met Ballast Nedam mee aan de Stroomversnelling. Dit is een landelijk experiment van bouwers en woningcorporaties om te kijken hoe we ‎huurwoningen zeer energiezuinig kunnen maken. De huurder betaalt hierbij zijn energierekening in de vorm van een energiebundel aan de corporatie. De corporatie levert voor dat geld een vernieuwde woning: comfortabel, gezond, betaalbaar en ook nog duurzaam. Om deze regeling mogelijk te maken heeft minister Blok toegezegd dat hij dit jaar de daartoe noodzakelijke wijzigingen in de bestaande regelgeving wettelijk zal verankeren.

Het filmpje van de verbouwing van de proefwoning in vogelvlucht is te bekijken op:
https://www.youtube.com/watch?v=YCqIzU54M5s