De geur van gastvrijheid, nieuwe boek van Tilburgse Pascale Vugts

de-geur-van-gastvrijheid-pascale-vugts
De geur van gastvrijheid is het nieuwe boek van Pascale Vugts-Smits en is sinds 5 november te koop. Iedereen heeft z’n eigen gastvrijheid. En dat is precies waar De geur van gastvrijheid over gaat; persoonlijke verhalen over ieders belang en inzet van gastvrijheid, zowel zakelijk als persoonlijk. De meeste van de 55 ondernemende mensen wonen en/of werken in Tilburg en omgeving. Ook worden er veel lokale horecabedrijven heel kort beschreven.

Willem II zei ooit: Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig. Dit geeft voor Pascale ook de gastvrijheid van Tilburg weer. We doen het op onze eigen manier en daar zijn we heel erg trots op. Het hoeft niet allemaal keurig netjes ‘zoals het hoort’, maar we doen het wel samen. En dat doen we best goed.

Pascale Vugts-Smits

Als kind al zocht Pascale de gezelligheid al op. Wanneer haar ouders thuis een feestje hadden stond ze vooraan om mee te helpen met het rondbrengen van de hapjes en de drankjes. Ze kletste met alle gasten en bleef overal zolang mogelijk treuzelen, om niks van de pret te missen. Als ze dan uiteindelijk toch naar boven moest, lag ze in haar bed te luisteren naar het geroezemoes en het gelach. Ze genoot van dat geluid, zo klonk gezelligheid!

Studie

Later, toen Pascale als hotelschoolstudent werkte bij grote diners, feesten en partijen, klonk dat opstijgende geluid van pratende mensen, klinkend bestek op de borden en muziek op de achtergrond voor haar nog steeds magisch. Het is het warme, doordringende en onvergetelijke geluid van mensen die het naar hun zin hebben! Dat magische gevoel heeft ze ook met koffie. De geur van koffie is voor iedereen herkenbaar. Koffie is genieten, samen of alleen. Het breekt ijs en maakt sfeer, en zorgt ook vaak voor een moment van rust of ontspanning. Daarom is koffie voor haar, samen met een puntje versgebakken appeltaart, de geur van gastvrijheid!

Carrière

Pascale is altijd ‘blijven hangen’ in de wereld van hospitality en heeft in prachtige hotels mogen werken in Brussel, Parijs, Bussum, Kaatsheuvel en Oisterwijk. Ze koestert ontelbaar veel herinneringen uit deze tijd. Ontmoetingen met prominente gasten, dubbel geboekte hotelkamers en een niet- verwachte touringcar met Japanse toeristen voor de deur. Of een mooi chique wild-diner voor honderden gasten. Maar ook veel onvergetelijke momenten met collega’s, samen zorgden ze ervoor dat het de gasten aan niets ontbrak. Zoveel gasten en zoveel wensen, het ging wel eens ver. Maar ze vond het een heerlijke omgeving om in te werken. Nog steeds gaat ze graag even in een hotellobby zitten om de sfeer op te snuiven. Om de bedrijvigheid te zien en de gastvrijheid te voelen. En dan kriebelt het, altijd. Wie weet gaat ze ooit nog eens terug.

Betiquette

In 2010 heeft ze Betiquette opgericht, haar bedrijf in gastvrijheid. Tijdens een vakantie in Spanje heeft ze haar businessplan geschreven, aan de rand van het zwembad. Ze wilde mijn hotelervaringen delen met anderen en begon met het geven van etiquettediners, voor bedrijfsafdelingen, collega’s, studenten en serviceclubs. Gastvrijheid was de rode draad. En telkens doorspekte ze haar verhaal met anekdotes, passend bij het gezelschap. Nu helpt ze organisaties met hun gastvrijheid, ontwikkelt ze concepten en organiseert ze evenementen. En geeft ze nog steeds etiquettediners, dat zijn kersjes op de taart. Nog altijd levert ze maatwerk, dat is haar kracht.

100 gastvrije koppen koffie

Twee jaar geleden is ze gestart met het ‘100 gastvrije koppen koffie’ project. Ontstaan vanuit haar eigen behoefte om in de huidige digitale wereld juist vaker persoonlijk contact op te zoeken. Even samen aan tafel lekker bijpraten met een kop koffie. Maar ze wilde wel dat het ergens over zou gaan, ze wilde een verhaal bij haar gesprekspartners ophalen. Zo werd gastvrijheid de rode draad van haar persoonlijke ontmoetingen en deelde ze de verhalen op haar website en sociale media.

Het begon met mensen uit haar eigen netwerk, maar langzaamaan ontstond het bekende effect van een olievlek. Ze kreeg berichtjes van bekenden-van-bekenden die een verhaal gelezen hadden en ook wel eens met haar koffie wilden drinken. Alle gesprekken vonden plaats in een horecabedrijf naar keuze, op de werkplek of zelfs aan de keukentafel. Dankzij alle gesprekspartners en de bezochte locaties, die ook in het boek vermeld staan, is het een heel warm en bijzonder project geworden. Ze is hen daar enorm dankbaar voor.

De geur van gastvrijheid

En dan is er nu dus dit boek, haar eerste boek, waar ze ongelofelijk trots op is! De geur van gastvrijheid bestaat uit 55 verhalen van ondernemende mensen uit (vooral) Noord-Brabant. Ieder van hen bewijst in een persoonlijk verhaal de kracht van zijn of haar gastvrijheid. Ze hoopt dat dit boek jou gaat inspireren. Dat de quotes herkenbaar en prikkelend zijn en je uitnodigen om een verhaal helemaal te lezen.

Gastvrij na tijden van Corona

We maken op dit moment met z’n allen een ongekend zware en vreemde periode door, en niemand weet wat COVID-19 ons verder nog gaat brengen. Wel is duidelijk geworden dat er veel dingen blijvend veranderd zijn, en dat het niet meer wordt ‘als eerst’. Mogelijkheden en verwachtingen zijn nu anders, en dat geldt ook voor de kijk op gastvrijheid. Vandaar dat De geur van gastvrijheid een vervolg krijgt. Binnenkort gaat Pascale weer met haar gesprekspartners aan de koffie, omdat ze benieuwd is hoe het nu met hen gaat. En vooral ook omdat ze nieuwsgierig is naar hoe COVID-19 van invloed is geweest op hun organisatie en hun gastvrije verhaal.

Verkooppunten boek

De geur van gastvrijheid is online te verkrijgen via de site van BetiquetteGianotten Mutsaers, bol.com en Primera Koningsoord in Berkel-Enschot.