Nieuws

ayreon
Let op! Dit artikel is al 650 dagen oud en wellicht niet meer relevant

De gezichten van Ayreon: ‘Tilburg voelt als thuis’

Dit weekend staan de immens populaire shows van Ayreon op het programma in Poppodium 013. Uit 64 landen komen maar liefst 12.000 bezoekers op de concerten af. Wij gingen de straat op en spraken met de bezoekers van Ayreon. Waar komen ze vandaan? Wat vinden ze van de stad en wat zijn de verwachtingen van dit weekend? Je leest het hier. 

Fotografie: Jules van Iperen

‘We love Tilburg’

Als we over de Korte Heuvel richting Poppodium 013 lopen, komen we als eerste de 31-jarige Czarine uit New York en de 51-jarige Matt uit Massachussets tegen. De twee kennen elkaar van het optreden van Ayreon in Tilburg twee jaar geleden. Wat ze van de stad vinden? “We love Tilburg! De combinatie van historische oude gebouwen en het modernere van de stad. We houden van het contrast. De mensen zijn ook allemaal zo vriendelijk en de sfeer is erg peacefull.

Matt overnacht in Oisterwijk en heeft hoge verwachtingen van de show. “De shows van Ayreon zijn vaak over de top. Veel pyro en special effects. Twee jaar geleden was fantastisch, dat verwacht ik vandaag weer.” En na de show? “Dan gaan we nog eventjes naar Little Devil en daarna slapen. Ik heb de hele week op een festival in Amerika gewerkt en ben daarna meteen hierheen gevlogen. Dus ik ben kapot!”

‘Het is hier chill & relaxed’

Als we verder lopen, treffen we een drietal op het terras van Café Bakker. Megan (31) en Wes (27) zijn een stel uit Texas en zij worden vergezeld door de 52-jarige Guus die in Canada woont. Hij verhuisde toevalligerwijs 26 jaar geleden van Tilburg naar Canada. Zijn vrouw komt er vandaan. “Wat er verandert is? Ik moet vooral wennen dat de Heuvelring een eenrichtingsweg is. En toen ik vertrok, bestond Noorderlicht (de voorganger van Poppodium 013 red.) nog.”

Megan en Wes zijn gigantisch enthousiast over de sfeer in de stad. “Het is hier zo chill en relaxt. De mensen hier hebben een lach op hun gezicht en je voelt je daardoor welkom.” Ook de verwachtingen voor de show van Ayreon zijn hoog. “Dat wordt badass. Het mooie aan de shows vinden wij dat je meerdere keren naar dezelfde show kunt gaan en toch steeds andere dingen ziet, voelt en ervaart. Iedereen gaat zo vredelievend en respectvol met elkaar om. Het is een stukje world peace in 013.”

‘Het voelt als thuis’

De hotspot in Tilburg voor Ayreon bezoekers: Little Devil. En dus nemen we ook daar een kijkje. We treffen de 32-jarige Grzegorz uit Polen samen met de 30-jarige Juanma uit Spanje. “We kennen elkaar van een studie die we beiden in Stuttgart volgden. En we zijn allebei fan van Ayreon en bezoeken dan ook de verschillende concerten.” Zo ook twee jaar geleden. “Iedere keer als we hier komen, voelt het als thuis komen. Iedereen is vriendelijk en we weten de toffe spots in de stad inmiddels te vinden. Cul de Sac bijvoorbeeld.” De boys blijven vier dagen en combineren de concerten in Tilburg met andere citytrips. “Tilburg is qua ligging perfect. We gaan Tilburg verder ontdekken en misschien ook eventjes in Eindhoven en Amsterdam kijken.”

Maar het belangrijkste is natuurlijk Ayreon. “We gaan er samen met andere vrienden een top weekend van maken. En vooral nieuwe mensen uit de hele wereld leren kennen. Dat maakt Ayreon speciaal.”

‘De stad staat in het teken van Ayreon’

Op de hoek van de Willem II Straat en de Spoorlaan komen we de 48-jarige Espen en 46-jarige Frodi uit Noorwegen tegen. De twee waren hier ook twee jaar geleden en bezoeken ook dit jaar weer twee concerten. “Het grote verschil met toen is dat de stad nu meer in het teken van Ayreon staat. Er worden boekjes met kortingen uitgegeven, er is speciaal Ayreon bier en ik heb het idee dat meer locals weten dat we er zijn.”

De verwachtingen van de twee: “De muzikanten die optreden zijn perfectionisten. Dus ik verwacht net zoveel van dit weekend als van de shows twee jaar geleden. En ik verwacht dat we nog veel meer vrienden ontmoeten. Er is een Facebookgroep en we hebben al wat meet-ups afgesproken.”

Over Ayreon

Ben jij benieuwd hoe zo’n show van Ayreon eruit ziet? Check dan onderstaande impressie.

Reageer op dit bericht