De Kruikenzeiker: mijn dagprogramma voor het Koninklijk paar

programma koningsdag

Als het koninklijk paar op Koningsdag naar een stad komt krijgen zij altijd een ellendig saaie en lange rondleiding van de lokale burgemeester. Zaklopen, koekhappen, een taekwando-demonstratie, een kinderkoor en een politiek-correcte rapper moeten de koning en koningin vermaken. Dat moet anders kunnen.

Tilburg is niet standaard. Tilburg is niet ‘oud-Hollands’. Tilburg is normaal doen, gezelligheid. Een pilske vatten en genieten. Daarom heb ik een 3 uur durend programma samengesteld om Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima mijn Tilburg te laten zien. Het Tilburg waar ik trots op ben en waar ik van geniet. Geen Spoorzone die half af is. Geen Heuvelstraat die misschien ooit weer leeft. Gewoon normale Tilburgse ‘dinger’, waar ik trots op ben en waar ik graag kom.

Door De Kruikenzeiker.

1. La Trappe Brouwerij, proeflokaal

Als het een bietje weer is gaat fietsend Tilburg richting Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, ook wel bekend als de La Trappe Brouwerij. Met een zonnetje d’r bij is het heerlijk zitten op het prachtige terras. Hier ga ik zitten met Willem-Alexander en Maxima. “Ik kan de Isi’dor van harte aanbevelen” zeg ik, terwijl ik er zelf één bestel. Maxima volgt mijn advies op. Willem-Alexander pakt een Quadrupeltje. “Zelf weten Willem”. Als we het seintje krijgen dat we door moeten tikken we ‘m snel achterover. Als we richting de Kloosterwinkel lopen zijn we de koning kwijt. Na 5 minuten komt ‘ie naar buiten. Met een krat Quadrupel in zijn linkerhand en een zak La Trappe bitterballen onder z’n rechterarm zwalkt hij voorzichtig over het bruggetje richting auto. Op naar het volgende plekje.

2. Progrestaart

Eerst rijden we langs een goeien bakker om een progrestaart te kopen want ik wil hen deze Tilburgse lekkernij voorschotelen. Maar dan wel op zijn Tilburgs. Bij een stel ouwe meense thuis, omringd door nog meer ouwe meense, met de verwarming op 28 graden en met zo’n ouderwets dik tapijt op tafel met franjes aan de uiteindes. We gaan op bezoek bij meneer en mevrouw Van Riel en haar broers en zussen. Vragen als “hoe gaoget op schôôl?”, “ge vèènet toch wel leuk dan?” en “hedde een goei rapport?” worden op het koninklijk paar afgevuurd.  Vanuit de keuken vraag ik dan: ‘luste gullie een stukske progres?’. En voordat ze kunnen antwoorden staat het al voor ze. “Pas op Max, het is erg zoet”. Er sterven in Tilburg jaarlijks meer dan 350 ouderen tijdens verjaardagen omdat ze blijven hangen in de zoetigheid van de progrestaart. “Wist je niet he Willem?” vraag ik nog. Ik hoor Willem-Alexander vooral rochelen en hoesten. Niet iedereen kan een goei stukske progres handelen.

3. 013

In 013 heb ik menig concertje meegemaakt en het is er altijd gezellig. Nu 013 nog groter is geworden durf ik het koninklijk paar wel mee te nemen. Nou weet ik dat er in 013 veel te veel nare metal is, maar op zo’n rondleiding moet altijd een politiek correcte rap de revue passeren. Nou, vergeet het maar. Ik zou TimmieTex en Boef en de Gelogeerde Aap op het podium zetten. Die rappen wel, maar gewoon over Tilburg zoals het is. Gezellig. Niet meer en niet minder. Niet springend op hun blote voeten als Typhoon die 100 keer roept dat we samen 1 zijn en allemaal handjes vast moeten houden. Gewoon ‘Zuidelijke zachte g gezelligheid’. Pilske vatten, laachen, bietje kèèken.

4. Het Dwaalgebied

Op het eerste gezicht is ons centrum niet zo heel mooi. De Heuvel, het Pieter Vreedeplein, Koningsplein zijn me een doorn in het oog. Maar die verborgen schoonheid van Tilburg, die doet me goed. Daarom kom ik graag in de straatjes net buiten de bekende winkelstraten. Ik loop met de 2 Koninklijke hoogheden door het Dwaalgebied. Ik kijk hier graag omhoog. Om iedere hoek kan weer een oude muurschildering staan die bijvoorbeeld een oude fietsenmaker of tapijtenhandel aanprijst. Nu het Dwaalgebied wat meer aantrekt en er steeds meer nieuwe zaakjes komen komt die historie een beetje terug. Een gebied waar gewoon leuke winkeltjes zitten die alles op hun eigen manier doen. Daar heb ik bewondering voor. Omdat Willem-Alexander het na het 5e winkeltje waar Maxima binnenduikt al beu is gaan wij gauw met z’n tweeën nog een pilske vatten bij De Spaarbank. Met allebei een Tripel Karmeliet achter de kiezen moeten we toch even een vette hap halen. We halen Maxima op en gaan naar Broodje Jantje. Willem-Alexander stouwt een ‘Bakkes vol’ weg en Maxima gaat op mijn aanraden aan het Jantje Bruin. Juintjes vallen op d’r kartonnen bordje, en de saus druipt langs d’r kin. Maar ze reageren niet echt. Tjah, uiteindelijk is het ook maar gewoon een soort gepaneerde hamburger met satésaus. Ik kan er ook niet meer van maken.

5. Het Paleis-Raadhuis

“Kijk toch eens Willem, wat een pracht he. Zoude d’r niet meteen in willen trekken? Die hoge heren met hun poten op de gemeentelijke bureau’s hun biezen willen laten pakken en er zelf een beetje uit het raam sjoeren? Uitkijken op de Heikese Kerk en de Schouwburg? Heeft je over-over-over-over-overgrootvader laten bouwen he. En toen het af was ging ‘ie de pijp uit. Had niet eens de tijd om z’n IKEA-bed in elkaar te zetten. Eeuwig sund. Misschien was Tilburg anders ooit de hoofdstad geworden. Misschien kan anders jullie Amalia hier op kamers.” Willem-Alexander zegt dan dat hij het paleis kent van oude familiealbums. Hij lijkt teleurgesteld met hoe het er nu uit ziet. Die vieze fontein, alles betegeld. Dat was vroeger wel anders. Toen was er een prachtige tuin. Ik zie ‘m een beetje verloren rondkijken. “Ey Willem, wij vèène dees wel mooi. Als ge dees niks vindt, ga dan effe lekker op het Koningsplein kijken joh”. Willem-Alexander zwalkt richting Koningsplein. Even later komt hij huilend terug. Snikkend valt hij in de armen van zijn vrouw. Het Koningsplein is inderdaad het minst Koninklijke plein van Tilburg.

6. Willem II/Tilburg Trappers/HC Tilburg

Als het om sport gaat is Tilburg een hele fijne stad. Topsport leeft hier. De Koninklijke familie krijgt van mij een rondleiding door het Willem II-stadion inclusief pilske en broodje beenham, mogen met de hele familie gaan hockeyen bij HC Tilburg, en krijgen tot slot een ijshockey-clinic bij de Trappers met een pilske en een broodje speklap. Tilburgse gastvrijheid, snapte? Mag Willem-Alexander bijvoorbeeld die Pieter van Vollenhoven eens van z’n sokken rammen met een goed uitgevoerde bodycheck.

De schoonheid van Tilburg zit ‘m in de cultuur, de muziek, de taal, de ouwe meense, de sport, de gezelligheid, de gebruiken en tradities. Als we dat kunnen overdragen met Koningsdag ten overstaan van miljoenen Nederlanders hebben we het goed gedaan. Dit zijn 6 zaken die ik als Tilburger graag zou willen laten zien. Wat zou jij willen laten zien tijdens een rondleiding aan de koning?