De langste eettafel tijdens Tilburg Culinair

Tilburg Culinair heeft een wel een heel bijzondere tafel dit jaar: namelijk de langste eettafel van Nederland. Aan deze tafel van 25 meter lang zitten speciale gasten. Vijftig ouderen uit Tilburg schuiven zaterdagmiddag 27 september aan voor een luxe High Tea tijdens Culinair.

De langste EETtafel van Nederland is een initiatief van EET met je hart, Coalitie Erbij en Tilburg Culinair. Het idee? Vijftig Tilburgse kwetsbare ouderen laten genieten van lekker eten, een bezoekje aan de binnenstad van Tilburg en van elkaars gezelschap. Het geld voor dit initiatief is ingezameld door Stichting EET met je hart.

Stichting EET met je hart

Van 14 mei tot en met 8 juli 2014 haalde EET met je hart met een restaurantactie geld op om activiteiten voor kwetsbare ouderen te organiseren. In 33 Tilburgse restaurants en eetcafés werd per rekening één euro opgeteld. Deze actie zal jaarlijks worden gehouden. Met de actie wordt niet alleen geld in gezameld, maar ook meer aandacht gecreëerd voor kwetsbare ouderen in Tilburg. Volgens coördinator Hélène Schneiders is eenzaamheid onder ouderen namelijk een groot, maar vaak onzichtbaar probleem.

“Er zijn veel kwetsbare ouderen in Tilburg die moeilijk van huis komen. De thuiszorg is voor veel thuiswonende ouderen vaak het enige sociale moment op de dag. Ze zijn bijvoorbeeld moeilijk te been of hebben weinig geld om activiteiten te ondernemen.” Voor deze ouderen is EET met je hart opgericht. Het initiatief begon in 2012 in Utrecht. Dit werd zo succesvol dat dit verspreidde in Den Bosch, Schijndel, Boxtel, Vught, Oisterwijk en sinds eind 2013 ook in Tilburg.

Greet-EET-met-je-hart
De inmiddels overleden Greet staat symbool voor de Stichting EET met je hart. FOTO: Babs van Geel

Hélène geeft aan dat er in Tilburg ontzettend veel ouderen zijn die zelfstandig wonen en graag meer contact zouden willen met andere ouderen. “Het probleem is dat deze doelgroep ontzettend lastig te bereiken is. Deze ouderen hebben weinig contact met de buitenwereld. Daarom is het ook lastig om deze mensen te vinden. Vooral omdat veel ouderen het lastig vinden toe te geven dat ze eenzaam zijn.” Om toch in contact te komen met kwetsbare ouderen wordt er samengewerkt met zorgorganisaties Thebe, huize Padua en De Wever Thuis.

Het doel van EET met je hart is om maandelijks activiteiten te organiseren. Dit kan een etentje zijn bij de Rooi Pannen of Taste!, maar ook een verwenmiddag bij Social Salon. “Er zijn ouderen die bijvoorbeeld in oud-noord wonen, maar al jaren niet meer in de binnenstad zijn geweest. Zij vinden het heerlijk om weer eens iets leuks te gaan doen in het centrum.”

Tilburg Culinair

De langste eettafel tijdens Culinair is de eerste activiteit die EET met je hart Tilburg organiseert. De langste eettafel wordt tijdens ‘de week tegen eenzaamheid’ op verschillende plaatsen door heel Nederland georganiseerd. In totaal zijn al deze tafels bij elkaar acht kilometer lang. Voor de ouderen is deze activiteit geheel gratis. Deelnemers van Tilburg Culinair zorgen in Tilburg voor de High Tea, acht dames van Ladies Circle Tilburg halen de ouderen op en brengen ze weer thuis.

Tijdens Tilburg Culinair wordt bekend gemaakt hoeveel geld er precies is opgehaald door de 33 restaurants tijdens de restaurantactie. Ook kun je tijdens het culinaire evenement doneren aan Stichting EET met je hart. Koop je Troskes daarom groots in en doneer na afloop de niet uitgegeven Troskes. Stichting EET met je hart kan altijd extra handjes gebruiken. Wil jij je aanmelden als vrijwilliger? Vul dan onderstaand formulier in!

Oeps! We konden je formulier niet vinden.