De leukste bierproeverijen in de omgeving van Tilburg

La Trappe

Met een jaloers oog wordt wel eens gekeken naar het ultieme bierland België. Dit land heeft een geheel eigen biercultuur met veel goede bieren en telt ook de meeste trappistenbieren. Toch hoeven we in Nederland niet te klagen over onze bieren.

Foto: Jos Dielis

Onze nationale trots op biergebied is inmiddels al jaren onze internationale trots: Heinekenbier. Iedereen, wereldwijd die ook maar een beetje verstand van bier heeft, kent Heineken. Je moet daarom als Nederlander zeker een bezoekje aan de Heineken Experience in Amsterdam gebracht hebben, om de geschiedenis van Heineken letterlijk te ervaren.

Maar, niet alleen in het drukke en toeristische Amsterdam is onze biertrots te vinden. De omgeving van Tilburg is een bolwerk van bekende en minder bekende bierbrouwerijen, waaronder de brouwerijen die de enige Nederlandse trappistenbieren brouwen. Bij ons in de omgeving Tilburg, zal je veelal een persoonlijkere benadering van bierproeven vinden en meer een aanbod op maat. Breng daarom eens een bezoek aan een van de verschillende brouwerijen die onze omgeving rijk is. Je zult dan zeker extra bevestiging krijgen, waarom we als Nederlanders trots kunnen zijn op Tilburg en omgeving!

Bierbrouwerij Oijen

Bierbrouwerij Oijen werd in 1989 geopend in een oude Brabantse boerderij. Wat begonnen is als een hobby en probeersel, is nu uitgegroeid tot een vaste waarde in de Brabantse biercultuur. De brouwerij heeft inmiddels 5 vaste bieren en zeer regelmatig worden er seizoensbieren of gelegenheidsbieren uitgebracht. Het bier van Bierbrouwerij Oijen wordt gemaakt volgens eigen geheime recept, maar wat wel bekend is, dat er enkel gebruik gemaakt wordt van lokale streekproducten. De brouwerij heeft een eigen bierproeverij, restaurant en het is mogelijk om op het terrein van de brouwerij te kamperen.

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Brouwerij OLVv Koningshoeven brouwt sinds 1884 trappistenbier en sinds 1980 onder de naam La Trappe. Tot 2013 was La Trappe het enigste trappistenbier van Nederland. Hierdoor heeft La Trappe bier een behoorlijk goede reputatie opgebouwd in zowel binnen- als buitenland, ook in buurland België, die maar liefst 6 trappistenbieren kennen. Van La Trappe bier zijn tegenwoordig verschillende versies beschikbaar en die kun je in de Abdij, tijdens een bezoekje proberen. De brouwerij is gevestigd in een nog authentiek klooster, waar naast de brouwerij ook een bakkerij, kaasmakerij en een chocolaterie aanwezig is. Het proeflokaal ligt naast de abdij. Hier kun je de verschillende La Trappe bieren onder het genot van een borrelhapje proeven en een rondleiding door de brouwerij krijgen.

Trappistenbrouwerij De Kievit

Het andere Nederlandse trappistenbier is het bier Zundert, vernoemd naar het nabijgelegen dorp. Het bier wordt gebrouwen door brouwerij de Kievit. Brouwerij de Kievit is onderdeel van de Abdij Maria Toevlucht. Deze abdij werd rond 1900 opgericht en op de nabijgelegen boerderij de Kievit voerden de monniken landbouwwerkzaamheden uit. Toch kon het boerenbedrijf niet overleven en zochten de monniken een nieuwe ambacht. Boerderij de Kievit werd omgeturnd tot Brouwerij de Kievit en vanaf 2012 wordt er het bier Zundert gebrouwen en in 2013 werd Zundert bier officieel een trappistenbier. De abdij is wel te bezoeken, maar de brouwerij niet. Wel kun je de abdijwinkel bezoeken en Zundert bier aanschaffen.

Museumbrouwerij de Roos

In de omgeving van Hilvarenbeek stonden ronde 17e en 18e eeuw verschillende bierbrouwerijen. Door de jaren heen hielden veel brouwerijen ermee op of werden in de as gelegd door branden. Toch werd in 1877 brouwerij de Roos gesticht. Deze brouwerij hield het in eerste instantie zeker 50 jaar vol. Toch moest in 1933 de productie stilgelegd worden en werd tot 1964 sporadisch nog bier gebrouwen. Vanaf 1996 hebben vrijwilligers de brouwerij en inventaris volledig gerestaureerd en is de brouwerij weer volledig operatief geworden. Het unieke is dat de brouwerij nog exact hetzelfde is als de brouwerij uit 1877. Hierdoor is de brouwerij ook een museum die te bezoeken is. Tijdens je bezoek aan de museumbrouwerij leer je alles over de vele verschillende bieren die er nu nog gebrouwd worden en kun je de bieren uiteraard ook gaan proeven in de proeverij.

Kraft Bier

Wil je een echt Tilburgs bier proeven, dan moet je naar Kraft Bier. In de brouwerij worden allerlei bieren in opdracht gebrouwen, maar de brouwerij kent ook een lijn met verschillende eigen bieren. De bieren hebben leuke lokale Tilburgse namen. Kraft Bier zelf is nog maar actief sinds 2014, maar behoudt de traditionele brouwtechnieken van de oude Limburgse bieren in ere. De brouwerij heeft zich gevestigd in hartje Tilburg en is te bezoeken. Je krijgt dan een rondleiding door de brouwerij en je eindigt in het proeflokaal. Hier kun je de bieren van Kraft Bier proeven, maar je kunt hier ook uitgebreid en lekker eten. Een bezoekje aan Kraft Bier kan daarom goed een onderdeel zijn van een bezoekje aan de stad Tilburg, waar je niet alleen de Tilburgse biergeschiedenis leert, maar ook proeft.