De logistiek in Tilburg wordt steeds slimmer

slimme stad

Tegenwoordig is haast alles smart: je telefoon, je auto en zelfs je stad. Ook Gemeente Tilburg streeft ernaar een slimme stad te worden en presenteerde daarom, samen met een groot aantal andere Nederlandse steden, aan het begin van dit jaar de Nationale Smart City Strategie aan premier Rutte.

Foto: Flickr

Smart staat voor slimmer, sneller en gemakkelijker en daarbij worden technologie en data zo innovatief mogelijk ingezet om ons alledaagse leven te vereenvoudigen. Dat er tevens in de logistiek behoefte is aan slimme oplossingen, blijkt wel uit de huidige ontwikkelingen in de sector: er wordt steeds meer gewerkt met geautomatiseerde en innovatieve systemen voor een efficiëntere dienstverlening. Toch is het niet zo eenvoudig om tot goed werkende oplossingen te komen die de sector optimaal dienen en de veiligheid waarborgen. Daarom bundelen de wetenschap en de bedrijfswereld hun krachten voor nader onderzoek naar smart logistiek.

Tilburg University en Philips

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek riep in het eerste kwartaal van dit jaar onderzoekers en bedrijfspartners op om gezamenlijk voorstellen in te dienen in het teken van “Big Data: realtime ICT for logistics” voor één van twee onderzoeksconsortia: 1) onderzoek naar oplossingen voor het gebruik van de gezamenlijke infrastructuur, en 2) onderzoek naar de uitdagingen van big data (grote databases) binnen de logistiek. Uiteindelijk vallen beide consortia nu onder leiding van de TU Eindhoven en bestaan ze verder uit andere kennisinstellingen, waaronder ook Tilburg University, en een reeks bedrijfspartners, zoals Philips, NS en SAP. Het eerste consortium richt zich op het onderwerp van onderhoudsplanning van machines; het tweede houdt zich eerder bezig met datagedreven besluitvorming voor transport en voorraadoverslag. Maar waarom is dit onderzoek eigenlijk zo hard nodig?

Het internet der dingen

In beide onderzoeksclusters staat het Internet of Things (IoT) centraal. Dit betekent vrij vertaald het “internet der dingen” en verwijst naar het feit dat niet alleen mensen online zijn, maar ook voorwerpen zoals smartphones, computers en auto’s. De verwachting is dat er met het IoT een grote efficiëntie kan worden gerealiseerd voor logistieke processen. Denk maar eens aan je smartphone: door verbinding met het internet kan deze ook als afstandsbediening fungeren voor hele andere toestellen door middel van een online verbinding. Aangezien er via het net informatie-uitwisseling kan plaatsvinden tussen twee of meerdere “dingen”, zijn er oneindig veel mogelijkheden voor de optimalisatie van logistieke processen. Je kunt denken aan eenvoudige toepassingen, zoals automatische verzameling van data geregistreerd door een ingebouwde weegschaal in palletwagens als deze. Of ingewikkeldere constructies, zoals automatisch geleide voertuigen (AGV’s), wat een soort mobiele robots zijn waar geen bestuurder aan te pas hoeft te komen.

Realtime data

Het gaat hier bij de innovatieve inzet van ICT voor logistiek dus vooral om realtime data. Dat wil zeggen, gegevens over de actuele stand van zaken die men kan gebruiken om tijdig te schakelen en beslissingen te nemen. De voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, Arthur van Dijk, gaf in een interview met het Financieel Dagblad al een voorbeeld: “Kijk naar het experiment met truckplatooning (…). Dat heeft in Europa veel meer reacties losgemaakt dan mensen denken.” Hij verwijst naar de techniek waarbij twee of drie vrachtwagens met wifi aan elkaar verbonden zijn. De voorste bepaalt de route en de snelheid en de achterste volgen automatisch en op korte afstand. Dankzij de wifi-verbinding remmen alle trucks tegelijk, zonder dat er bij het remmen abrupte schokbewegingen ontstaan. Het gevolg: meer ruimte op de weg, een hogere mate van veiligheid en minder CO2-uitstoot. En niet onbelangrijk: een snellere levering.

De uitdaging

Van Dijk ziet ook de toekomstige mogelijkheden van het tracken van datageschiedenis. “Data wordt veel belangrijker. Dat was ook te zien bij een rondleiding die we kregen bij de magazijnen van Amazon (…). Daar laden ze straks al koffie in de vrachtwagen voordat die door de klant is besteld. Puur op basis van bestelgedrag uit het verleden.” Uiteraard heeft deze voorspelbaarheid ook een keerzijde. Doordat alle activiteit wordt geregistreerd, is het lastig om privacy en vertrouwelijkheid te waarborgen. En dat terwijl de verschillende partijen bij deze data-uitwisseling sterk van elkaar afhankelijk zijn. Daarom is het cruciaal dat er onderzoek wordt uitgevoerd met vertegenwoordigers van alle relevante sectoren, inclusief kennisinstellingen. De kansen voor bedrijven, consumenten en de maatschappij zijn gigantisch, maar er moet voorzichtig worden omgegaan met de gevoelige data, gezamenlijke infrastructuur en complexe processen die uiteindelijk vereenvoudiging mogelijk kunnen maken. Geen gemakkelijke taak, maar wel een actueel en spannend vraagstuk!

Nieuwsgierig geworden? Hier vind je meer informatie over het big data-onderzoek voor logistiek en hier kun je het blog lezen van hoogleraar Tom van Woensel, die het tweede consortium aanstuurt.