De mannen van zorgbedrijf Self: ‘Wij gaan door waar anderen stoppen’

Ieder persoon is anders. Dus waarom krijgen mensen met een licht verstandelijke beperking dan wel vaak dezelfde stempel en begeleiding? Dat is een vraag die Sander, Thijs, Rik en Menno zichzelf anderhalf jaar geleden stelden. De mannen hebben hele andere ideeën bij hoe zorg zou moeten zijn en starten daarom bij Self: een ambulant zorgbedrijf  waar alles nét even iets anders wordt aangepakt.

Foto’s: Jules van Iperen

“Ik dacht wel eens: ja, deze cliënt is soms boos en vervelend, maar dat betekent niet dat hij niks kan,” vertelt Menno. Voor hem, maar ook voor de andere Selfers, geldt dat ze een stukje persoonlijke aandacht en doorzettingsvermogen misten in het huidige zorgsysteem. Sander: “In de zorg zijn veel kaders. Je bent begeleider, hebt een ‘pakketje’ en dat ga je gewoon doen. Bij Self is er meer ruimte voor creativiteit. Je kunt buiten die kaders treden.”

‘Wij trekken het breder’

Self biedt ambulante zorg, dat betekent: zorg die niet in een instelling wordt verleend. Je kunt het zien als individuele ondersteuning in thuissituaties, op school of bijvoorbeeld op het werk.

Tijdens een intake gesprek wordt goed gekeken naar wat een cliënt nodig heeft, waar iemand op vastloopt en hoe bijvoorbeeld vrienden en familie daarbij betrokken kunnen worden. Menno: “Omdat we allemaal al langer in de zorg werken, hebben we wel een feeling bij wat voor persoon iemand is. Wil iemand rustig opbouwen? Of heeft iemand een directere aanpak nodig? Op basis daarvan bepalen we wie van ons daar als begeleider het beste bij past.”

Wat Self anders maakt, is dat ze niet alleen naar het probleem van een persoon kijken. Sander: “Stel iemand gaat zijn of haar school niet halen. Dan wordt er normaal alleen maar op dat probleem gefocust, terwijl wij kijken wat daar achter zit. We trekken het veel breder, betrekken de omgeving van een cliënt er bijvoorbeeld bij, en proberen het probleem van binnenuit aan te pakken.” Met als uiteindelijk doel: zelfredzaamheid.

Mannen in de zorg

Self begeleidt voornamelijk cliënten die vastgelopen zijn in de maatschappij. Jongeren en volwassenen die veel te maken hebben met drugs, agressie of justitie en eigenlijk moeten worden opgenomen in bijvoorbeeld de crisisopvang. “Het zijn vaak mensen waar andere ambulante zorgverleners van denken: ‘bekijk het maar, ik trek mijn handen hier vanaf’. Wij willen ze juist beetpakken en doorgaan. Die moeilijke cliënten, die aan de rand van de samenleving staan, zijn echt onze specialiteit geworden. Daar boeken wij goede resultaten mee.”

En dan komt het feit dat het allemaal mannen zijn ook heel goed uit. Rik: “Want, eerlijk is eerlijk, er komt wel écht iemand binnen.” Daarnaast deinzen de mannen niet terug voor agressieve situaties. “Veel van de jongens die wij begeleiden, missen ook gewoon een vaderrol. Iemand die zegt: ‘kom nu is het klaar, nu gaan we dit aanpakken’. Dat vind ik toch ook wel een groot voordeel van mannen in de zorg.”

Self
v.l.n.r. Thijs, Rik, Menno & Sander

Net zoals iedereen

De mannen vinden het heel belangrijk dat hun cliënten worden behandeld zoals iedereen. Dat ze niet meteen een stempel opgedrukt krijgen op het moment dat ze binnen komen lopen. Dat ze zich niet anders voelen. Het is een van de vele redenen dat Self met hun kantoor in BANK15 gevestigd is. Menno: “Normaal komen cliënten altijd een statisch kantoorpandje binnen. En hier komen ze binnen bij een barretje: het is leuk, gezellig, relaxed.”

In samenwerking met BANK15, maar ook met andere niet-zorggerelateerde bedrijven zoals Cheaque, organiseren ze regelmatig activiteiten. “Zo hebben bijvoorbeeld de DJ’s van Kweektuin een tijdje geleden een gratis DJ-workshop gegeven aan de gasten die wij begeleiden. Nou die jongens komen hier binnen en lopen te shinen als wat!” Het volgende evenement staat gepland voor 29 juni: een FIFA-toernooi voor mensen met een afstand tot de samenleving bij Hall of Fame. “Door dit te organiseren brengen we mensen met elkaar in contact, want daar draait het om. Vanuit contact ontstaat verbinding.”

Inclusieve samenleving

De samenwerking met BANK15 is voor Self heel belangrijk, maar dat geldt ook andersom. Fenne (BANK15) vertelt: “Toen wij het eerste gesprek met die mannen hadden gehad, waren we meteen enthousiast over een eventuele samenwerking. BANK15 staat voor een inclusieve samenleving en hoe meer mensen mee kunnen doen, hoe beter. Dat sluit ook heel goed aan bij de visie van Self.”

BANK15 neemt ook graag barrières weg bij ondernemers. Een stukje risico bijvoorbeeld. Of er wordt, in het geval van Kweektuin, een podium geboden. Fenne: “Daarvoor terug vragen we geen geld, maar een social return. In dit geval de DJ-workshop voor de cliënten van Self.”

Over vijf jaar….

Hoe de toekomst van Self eruit ziet? Daar zijn ze het eigenlijk allemaal wel over eens. Sander: “Ik denk dat we nooit moeten vergeten waar we vandaan komen. Wij hebben samen waardes met elkaar bepaald over wat wij belangrijk vinden binnen een zorgbedrijf, wat voor gevoel we willen dat mensen bij ons krijgen. Hoe groot je ook kunt worden, dat stukje moeten we niet kwijtraken.” Menno vult aan: “Want anders ga je weer hetzelfde doen als al die andere organisaties.”

Daarnaast vinden ze het belangrijk dat ze ook over vijf jaar nog steeds alle cases aan kunnen nemen. Hoe moeilijk ze ook zijn. Rik: “En met een sterk team zoals dit weet ik zeker dat dat moet lukken.”