Nieuws

mooie plekken
Let op! Dit artikel is al 248 dagen oud en wellicht niet meer relevant

De pracht van Tilburg: 6x mooie plekken in de stad

De eerste sporen van Tilburg dateren van 9000 jaar voor Christus bij het industrieterrein Kraaiven, maar sindsdien is de stad gegroeid tot een inwonersaantal van bijna 200 duizend ‘Kruikenzeikers’. Tilburg staat dan ook vol met prachtige gebouwen, zoals musea, bibliotheken en meer. Hieronder vind jij een lijst met de mooiste plekjes in deze stad.

Dwaalgebied

Het Dwaalgebied laat het authentieke Tilburg perfect zien. In deze regio staan statige herenhuizen met een mooie uitstraling, maar ook winkels, zoals shops voor kleding en interieur en horecagelegenheden. Het Dwaalgebied heeft een druk vertrekpunt met de vijfsprong, maar voor de rest is het rustig. Je kunt dus op je dooie gemakje hierdoor dwalen langs alle ondernemers en prachtige panden. Bovendien is het gemakkelijk te bereiken via de Heuvelstraat of het Centraal Station. Bovendien zijn deze straten perfect om op een schilderij vast te leggen, al zijn ze ook zonder meer geschikt voor de camera.

Piushaven

De Piushaven is officieel geopend in 1923, om precies te zijn op 4 april. Sinds de jaren negentig is ervoor gekozen om de haven verder te ontwikkelen, waardoor het inmiddels is uitgegroeid tot de grootste stadhaven van de provincie Noord-Brabant. Sinds 2002 wordt deze gegraven haven gebruikt als museumhaven. Dit is het centrum van het gebied, maar in omliggende straten zijn veel panden voor winkels en horeca gebouwd. Eerder was het nog bedoeld als een industriële haven met bedrijfspanden, maar inmiddels is het veel meer dan dit. Het is ontwikkeld tot een stedelijk gebied met mooie en luxe complexen. Hier gaat wonen, werken en entertainment uitstekend samen. Watersport is hier bijvoorbeeld een optie qua entertainment, maar in de Piushaven kun je ook zonder meer goed uitgaan.

BeKa schoorsteen

In het centrum van Tilburg staat de schoorsteen van de BeKa fabriek, het laatste overgebleven stukje van deze voormalige fabriek. Van 1859 tot 1968 werd hier wol geproduceerd, terwijl het gebouw daarvoor al werd gebruikt als een lancierskazerne, wat werd gebouwd in opdracht van koning Willem II. De fabrikant P.J. van den Bergh-Krabbendam maakte van dit pand later een wollenstoffenfabriek. Ondertussen zijn op delen van het terrein woningen en appartementen gebouwd, maar de schoorsteen staat nog altijd. In 2017 is dit zelfs nog gerenoveerd. Destijds kreeg de BeKa schoorsteen nieuwe stenen en voegen, zodat hij weer helemaal kan schitteren.

Poppodium 013

Poppodium 013 is een van de vele poppodia in Nederland, maar toch is deze wel heel speciaal. Dit komt door het ontwerp en het uiterlijk van het gebouw, wat aan de buitenkant vol zit met cd’s. Het is, natuurlijk, vernoemd naar het netnummer van Tilburg, wat 013 is. Sinds 13 november 1998 is dit poppodium geopend, waar sindsdien veel concerten en festivals hebben plaatsgevonden: grote namen als Limp Bizkit, Erykah Badu en Alice Cooper gaan er dit jaar nog optreden. Het werd een paar jaar geleden grondig verbouwd, waardoor onder andere de zalen werden veranderd. De grote zaal heeft na de verbouwing een capaciteit van 3000 mensen, terwijl er 700 toeschouwers in de kleine zaal passen. Ze kunnen qua grootte aangepast worden op basis van hoeveel bezoekers er gaan komen. Naast de zalen herbergt Poppodium 013 ook zes oefenruimtes en een opnamestudio.

Heuvelse kerk

Een van de bekendere gebouwen in Tilburg is de Heuvelse kerk, wat ook wel de Sint-Josephkerk wordt genoemd. Deze kerk is in twee fases gebouwd, wat van 1872 tot 1889 werd gedaan. In het begin, tussen 1872 en 1873, was er niet genoeg geld om de Heuvelse kerk volledig af te ronden, dus moest er worden gewacht. Het duurde even totdat het geld wel aanwezig was, wat tussen 1887 en 1889 het geval was. Sindsdien is de Sint-Josephkerk dus wel volledig afgebouwd en ziet het eruit zoals we het nu kennen. Bovendien is de Heuvelse kerk sinds dat moment onderdeel van een van de grootste neogotische kerken in Nederland. De architect van de Sint-Josephkerk was overigens  Hendrik Jacobus van Tulder, die nog meer kerken heeft ontworpen in de provincie Noord-Brabant.

Centraal station Tilburg

Een ander zeer bekend plekje in Tilburg is het centraal station in de Noord-Brabantse stad. Het werd geopend op 5 oktober in het jaar 1863, al is het huidige stationsgebouw gebouwd in 1965. De architect hiervan is Koen van der Gaast, die nog veel meer stations heeft ontworpen door ons land. Het station in Tilburg wordt constant verbeterd, in 2014 werd bijvoorbeeld een tunnel eronder geschoven. Deze tunnel weegt 6,6 miljoen kilo en werd geplaatst om de doorstroming van fietsers en voetgangers te verbeteren. Vanaf Tilburg Centraal kun je op de trein reizen naar onder meer Arnhem, Eindhoven, Zwolle en Den Haag.

De tweeling stad van Tilburg

Heeft Tilburg jou niet genoeg te bieden, dan kun je kiezen om een dagje naar de tweeling stad te gaan van deze Noord-Brabantse stad. Dit is namelijk Saint-Gilles, een stad in België in de buurt van Brussel. In deze gemeente wonen om en nabij de 50 duizend mensen, waarmee het dus een stuk kleiner is dan Tilburg. Desondanks is het wel een prachtige plek voor een trip, het heeft namelijk veel mooie bezienswaardigheden en leuke activiteiten. Wij Nederlanders houden van patat, maar Belgen natuurlijk ook. Een goede locatie in Saint-Gilles om friet te eten is toch wel de Barrière de Saint Gilles. In deze stad ligt overigens ook het station van Brussel Zuid, wat het heel makkelijk maakt om hier naartoe te reizen. Deze kaartjes zijn van te voren te reserveren, wat vaak een voordeligere prijs biedt aan je. Saint-Gilles staat voornamelijk bekend om de gebouwen in het centrum van de stad die zijn ontworpen in de art-nouveau stijl, waardoor kunstenaars maar al te graag naar de stad toe gaan. De architect Victor Horta heeft hier onder meer verscheidene gebouwen ontworpen, die zeker zijn aan te raden om te bezoeken. Je kunt zelfs zijn oude huis bezichtigen, wat omgetoverd is tot een museum.

Wanneer je je ticket van te voren reserveert krijg je een betere prijs en kun je van interessante reis naar het het mooie Namen genieten. Namen is niet alleen bekend om zijn architectuur maar ook om het glamoureuze nacht even in de stad. Wandel langs de rivierbedding van de Meuse in de avond, om van de twinkelende stadslichtjes te genieten. Tijdens je wandeling kom je ook langs de imposante façade van het Casino Namen. In dIt geweldige art-deco gebouw huist een grote poker zaal waar veel evenementen worden gehouden en vele grote namen verwelkomd heeft van over de hele wereld

Reageer op dit bericht