De schône binnenstad van Koos de Wolf

Koos de Wolf

´k Heb van jouw veul schône dinge, hil m´n hart aon oe verpaand. ´k Zal van jou dus blève zinge: Tilburg Schôônste stad van ´t laand. En wat schoon is, houden we graag schoon. Hoe doen Tilburgers dat? En staat een schône binnenstad eigenlijk hoog op hun lijstjes? We vroegen het aan zes enthousiaste ambassadeurs. Voor het vierde artikel in de reeks spraken we met Koos de Wolf, bewoner van de binnenstad.

Hij zou zichzelf nu niet direct een influencer willen noemen. En tóch heeft binnenstadbewoner Koos de Wolf inmiddels behoorlijk wat invloed met het Instagramaccount tilburg_jebenter, dat hij afgelopen zomer startte. Met zijn foto’s wil hij mensen bewust maken van zwerfafval dat hij in de Tilburgse straten en parken tegenkomt. “Als je de krant openslaat gaat het vaak over duurzaamheid en over klimaatdoelen”, stelt hij. “Maar kijk je op straat, dan zie je toch ineens een ander beeld.

Alles op straat

Voor Koos begon het allemaal met de komst van zijn jonge labrador pup Jack, begin dit jaar. “Eerst wandelden we dichtbij huis, maar al snel liepen we verder. De buurt in, naar parken en langs de Piushaven”, vertelt hij. Heerlijk buiten wandelen in de stad, dus? “Nou, dat viel dus toch nog een beetje tegen. Natuurlijk is het fijn om buiten te zijn, maar door rond te lopen met zo’n jonge hond viel me steeds meer op hoeveel rommel er eigenlijk op de grond ligt. Want ja: zo’n nieuwsgierige pup neemt alles in z’n bek. Ik moest dus sowieso gewoon heel erg opletten want hij allemaal oppakte.”

Een schone (binnen)stad en omgeving is enorm belangrijk, weet Koos. Als chefkok is hij namelijk dagelijks met de herkomst van ons eten bezig. En veel van wat op de grond ligt, legt hij uit, belandt linksom of rechtsom weer in het voedsel op ons bord. “Ik begon me er steeds meer aan te ergeren: waarom is het hier zo’n rommel?” Hij deed meldingen bij de gemeente en bij stadswachten die hij tegenkwam. Toen dat geen zichtbare verbetering opleverde, besloot hij het anders aan te pakken. “Ik besefte me: het zijn mensen die het doen. Mensen die er niet over nadenken, en gewoon voedselverpakkingen, blikjes, wietverpakking of zelfs een gebruikte tampon op straat gooien. Voor mij is dat een absolute no-go. Hoe kan het dan dat andere mensen zich niet zo verantwoordelijk voelen voor hun omgeving?”

Een beter milieu begint bij jezelf

Koos drukt ons met zijn Instagramaccount glashard op de feiten: is dit hoe we willen dat schôônste stad van ´t laand eruit ziet? “Toen ik opgroeide had je de Sire-campagne met de slogan ‘Een beter milieu begint bij jezelf’. Bij mij is die zin altijd wel in mijn hoofd blijven hangen”, vertelt hij. Koos hoopt dat zijn foto’s op Instagram ertoe bijdragen dat bewoners en bezoekers van Tilburg, maar ook gemeente en bedrijven bewuster worden van de troep die op straat beland. En dat we hier zélf iets aan kunnen veranderen. “Als ik zelf iets kan doen pak ik die kans met beide handen aan. En ik hoop dat meer Tilburgers dat doen. Want zeg nou zelf: je troep op de grond gooien kan toch gewoon echt niet meer?”