De voorstelling: De Man Is Lam wegens succes terug in de NWE Vorst

De Man Is Lam

Echte mannen huilen niet, trotseren sneeuwstormen, maken vuur en plakken banden. Maar tegelijk wordt er ook verwacht dat ze kaarsjes aansteken en de gezinstaken evenwichtig oppakken. De man verkeert in een identiteitscrisis! Wat betekent het om man te zijn vandaag de dag? Voor het eerst in de geschiedenis staat de positie van de man onder druk.

Theatermaker en tv-presentator Lucas De Man (35), voormalig Fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat (39) en schrijver en audio-kunstenaar Rashif El Kaoui (28) zijn gegrepen door dit onderwerp en  deden uitgebreid onderzoek naar wat het vandaag de dag betekent om man te zijn. Meer dan honderd mannen werden geïnterviewd; van wetenschappers tot imams, van rugbyspelers tot mannencoaches. Het resultaat van hun zoektocht is te zien in prikkelende voorstelling over de wereld van De Man anno 2017. Na een succesvolle eerste tournee afgelopen voorjaar, hervat De Man Is Lam vanaf deze maand zijn landelijke tournee. Te beginnen in Tilburg. Donderdag 21 september is De Man Is Lam te zien in De NWE Vorst.

Onderzoek naar mannelijkheid

Het belangrijkste doel van hun grondige onderzoek en de hieraan gekoppelde voorstelling is om het begrip mannelijkheid breder en beter bespreekbaar te maken. Een man mag stoer én kwetsbaar zijn, zonder gelijk een macho of seksloze zorglieverd te zijn.

Lucas De Man: “De man verkeert in crisis en past niet altijd goed in de huidige, vervrouwelijkte samenleving, waar hij ook de lijstjes aanvoert op het  gebied van ADHD, Ritalin-gebruik en schooluitval. Als nieuwe generatie willen we het begrip mannelijkheid opnieuw definiëren. Het maatschappelijk debat over mannelijkheid wordt nu gekaapt door twee uiterste kampen: de oerman versus de genderelite. Er vindt hierdoor geen echte dialoog plaats, wij willen een middenstem vormen. De oerman keert ouderwets terug in zijn grot en de genderelite vindt dat mannen vrouwelijker moeten worden, ofwel minder man moeten zijn. Geen van beiden is emancipatie.”

Voorstelling voor mannen én vrouwen

De drie makers komen uit verschillende culturen, werelden en disciplines: Lucas De Man (35) is een Vlaamse theatermaker en presentator, als vast regisseur is hij verbonden aan Het Zuidelijk Toneel en woont in Nederland. Ahmet Polat (39), voormalig Fotograaf des Vaderlands groeide op in het Brabantse Roosendaal met een Turkse vader en Nederlandse moeder. De Vlaamse schrijver en audiokunstenaar Rashif El Kaoui (28) heeft een Marokkaanse achtergrond. Alle drie zien zich geconfronteerd met de tegenstrijdige verwachtingen rondom man-zijn. In tijden van polarisatie wil het drietal ook de vastgeroeste mannenbeelden openbreken. De Man Is Lam is een ode aan “complexiteit”, maar bovenal een frisse humorvolle voorstelling voor, over en door De Man, maar zeker ook voor De Vrouw.

Lucas de Man

Lucas De Man: is regisseur bij Het Zuidelijk Toneel, artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en presentator van Kunstuur regisseur. Van 2013 t/m 2016 als Stadskunstenaar verbonden aan de stad ’s-Hertogenbosch. In al zijn projecten streeft Lucas ernaar om de publieke ruimte geen anonieme consumptiemarktplaats te laten zijn, maar een plek van verbinding, verwondering, verstrooiing, verbazing, verwarring en zo uiteindelijk: ont-moeting. Een moment van niet moeten. Een greep uit het werk van Lucas bij Het Zuidelijk Toneel zijn de voorstellingen: Romeo & Julia, Macbeth, Bejaarden & Begeerte, Dinner with Dad, LOS en De Man door Europa.