De week van de alfabetisering: zwerfboekenstations in Tilburgse taalhuizen

taalhuizen

In de huidige week van de alfabetisering worden in de Taalhuizen in Tilburg Zwerfboekenstations geopend. In die week zullen overal in de stad zwerfboeken te vinden zijn!

Laaggeletterdheid wordt vaak doorgegeven van generatie op generatie. Opgroeien in een taalarme omgeving vergroot de kansen op laaggeletterdheid in de toekomst. Met de inzet van Kinderzwerfboeken wil het Taalhuis kinderen stimuleren om meer te lezen en ook de ouders verleiden om naar de Taalhuizen te komen waar zij hun taal-, reken- en digitale vaardigheden kunnen verbeteren.

Taalhuizen in Tilburg

Tilburgers die beter willen leren lezen, schrijven, rekenen of omgaan met de computer, kunnen daarvoor terecht bij vier Taalhuizen in de stad. De Taalhuizen zijn een initiatief van Taalnetwerk Midden-Brabant, een samenwerking tussen Bibliotheek Midden-Brabant, ROC Tilburg, School voor Educatie en Inburgering, MST, Mensen in beeld houden, ContourdeTwern en Stichting Lezen en Schrijven.

In Tilburg en omgeving hebben naar schatting 24.000 mensen moeite met lezen en schrijven. Sommigen hebben daar zelfs zo veel moeite mee, dat ze er in het dagelijks leven hinder van hebben. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het begrijpen van de bijsluiter van medicijnen, een bereidingswijze op een verpakking, brieven van instanties of werkinstructies. Het Taalnetwerk Midden-Brabant ondersteunt hen, onder meer via de Taalhuizen.

De Taalhuizen

  • Bibliotheek Wagnerplein, dinsdag van 14:00 – 17:00 uur
  • Wijkcentrum/Bibliotheek ’t Sant, woensdag van 9:00 – 12:00 uur
  • Wijkcentrum Spijkerbeemden, dinsdag van 9:00 – 12:00 uur en van 17:00 – 18:30 uur
  • MST, donderdag van 13:00 – 16:00 uur

Kinderzwerfboeken

Gun jij ook alle kinderen het plezier van een goed boek? En vind je het belangrijk dat zij de kans krijgen zich taalkundig te ontwikkelen? Kinderzwerfboek kinderboeken zwerven, zodat de zwerfboeken ook op plekken komen waar deze het hardst nodig zijn.

Kinderzwerfboeken zijn voorzien van een zwerfsticker en zwerven van kind naar kind. Via de site kun je volgen waar een boek al is geweest. Heeft het ver gereisd? In wat voor huiskamers zou het boek wat jij nu in je handen hebt gelegen hebben?

Zwerfboeken worden doorgegeven, achtergelaten op scholen, in wachtkamers, winkels, treinen, KinderzwerfboekStations, enzovoorts. Hoe een boek ook zwerft, nooit mag het gelezen of ongelezen in een kast achterblijven. De afgelopen jaren zijn al een miljoen zwerfboeken op een spannende tocht gestuurd. Maar dat kunnen er nog véél meer zijn! Heb je boeken die je als zwerfboek de wijde wereld in wil sturen, geef ze dan af bij een van de kinderzwerfboekstations.