Dit is de winnares van de Leo XIII Prijs 2017

Leo XIII Prijs

De Leo XIII Prijs is een prijs die door Gastatelier Leo XIII in samenwerking met de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in het leven is geroepen. De zittende juryleden van dit jaar zijn Bas van den Hurk (namens Gastatelier Leo XIII), Marinke Marcelis (namens Fontys) en Liza Voetman (externe voorzitter). De winnaar onder de afstudeerders wint een werkperiode van 4 maanden in het Gastatelier, coaching en een publicatie.

Het was dit jaar een uiterst lastige beslissing voor de jury om een uiteindelijke winnaar aan te wijzen, gezien de hoge kwaliteiten van de werken, ondersteund door de overtuigende presentaties van de kandidaten. De jury was blij verrast.

Het werk van Tyrell is een oprechte, ongedwongen zoektocht naar hetgeen de door haar ervaren leegte in kan vullen. Gezien zij in haar onderzoek elementen weg durft te laten en speels experimenteert, stelt het werk zich continue open voor nieuwe antwoorden. De materie waarin Tyrell het conceptuele idee gestalte geeft slaagt erin de mogelijkheden van de ruimte en de reikwijdte van het beeld af te tasten. Op deze manier gaat het werk een gebalanceerde dialoog aan met zowel de ruimte als de toeschouwer. De jury veronderstelt dat Tyrell de werkperiode in het Gastatelier uiterst vruchtbaar zal gebruiken. Om die reden is Tyrell met haar veelzijdige capaciteiten en krachtige beelden de winnaar van de Leo XIII Prijs 2017.