Dit zijn de winnaars van de Jacques de Leeuw Prijs 2017

Jacques de Leeuw Prijs

Juul van Stokkom, student aan Fontys Academie voor Beeldende Vorming en Josephina Hoogstad, student aan Fontys Academie voor Muziek- en Musicaltheater zijn de winnaars van Jacques de Leeuw Prijs 2017. Jaarlijks ontvangen de twee meest getalenteerde studenten van een docentenopleiding en een uitvoerende opleiding van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) deze prijs waaraan een geldbedrag gekoppeld is van 10.000 euro. De prijs is bedoeld als stimulans en steun in de rug voor verdere studie of om te investeren in de beginnende carrière.

De prijswinnaars namen woensdag 28 juni de prijs in ontvangst uit handen van Monique de Leeuw in de Schouwburg van Theaters Tilburg. Een deskundige jury onder voorzitterschap van Jan Tromp bepaalde de winnaars.

De jury over Juul van Stokkom (winnaar categorie docerend)

Nog pas 23 en met een doordachte visie op docentschap, kunstenaarschap en kunstbeschouwing waar menigeen in zijn hele leven niet aan toekomt. Ze schreef voor Mister Motley Magazine al een aantal goed gedocumenteerde en doorwrochte besprekingen en interviews. Wat ons trof was haar vermogen om in eenvoudige taal die drie hoedanigheden – docentschap, kunstenaarschap en beschouwing – op elkaar te betrekken. Nieuwsgierigheid, het onbevangen kijken, is bij haar de overtuigende verbindende schakel. ‘Bij eb lig ik stil’, dichtte ze. ‘Ik kijk/ en neem waar.’
Juuls benadering is overwegend cerebraal en intellectueel. Maar daarbinnen toont ze een voldragen visie op haar bestaan als kunstminnaar; ze beheerst de analyse, de reflectie en de zelfreflectie op een wijze die wij als heel bijzonder ervaren voor een student. Juul wint de prijs vanwege haar visionaire kracht en haar intense belangstelling voor aspecten van globalisering.

De jury over Josephina Hoogstad (winnaar categorie uitvoerend)

Hoe gemakkelijk leent haar levensverhaal zich voor de opera: opgegroeid in een arbeidersmilieu in de Haagse Schildersbuurt, vader de grote afwezige, moeder legde haar laatste dubbeltje opzij voor de droom van haar dochter: een glanscarrière in de grote Italiaanse operahuizen als de nieuwe La Divina, de nieuwe Callas. Hoe aansprekend ook, een levensverhaal kan geen grond zijn voor de toekenning van een prijs. Dan gaat het om zaken als vakmanschap en authenticiteit.

Josephina toont een enorm zelfbewustzijn. Ze weet overrompelend goed wat ze wil en welk parcours ze daarvoor moet afleggen. Maar ze moet dat, zo lijkt het, voortdurend op zichzelf blijven veroveren, in gesprek met zichzelf. Dan wordt Fientje, zoals ze zichzelf noemt, vermaand, Fientje wordt aangespoord. Het is haar manier om de eenzaamheid en de kwetsbaarheid die verbonden zijn met haar torenhoge ambities te trotseren.
Die ambities hebben haar al ver gebracht. Ze doet masterclasses bij maestro Carmelo Corrado Caruso op Sicilië; in Cesena doorstond ze met succes een grote auditie bij dirigent Claudio Desderi voor een hoofdrol in Le nozze di Figaro.
Haar performance vinden we sterk. Ze heeft een natuurlijk gevoel om te schitteren op een podium. Opvallend is haar talent voor timing; naast een steengoede zangeres zou ze ook zomaar een comédienne kunnen zijn. Op het podium toont ze leiderschap; van nature trekt ze aandacht, maar naar anderen is ze ook ruimhartig. Josephina is trouw aan zichzelf, met een groot geloof in eigen kunnen en gezegend met een ijzeren wilskracht en ze heeft zich nu al ontwikkeld tot een echte persoonlijkheid in het theater.

Jacques de Leeuw Prijs

Al voor het zestiende jaar stimuleert en steunt Stichting Jacques de Leeuw afstudeerders van FHK. Met de prijs wil Stichting Jacques de Leeuw (onderdeel van uitgeverij Audax) jonge talentvolle kunstenaars de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen en ambities te stimuleren. Met het geldbedrag kunnen zij investeren in een verdere studie of investeren in de beginnende carrière. Tot slot willen Stichting Jacques de Leeuw en FHK zo een positieve bijdrage leveren aan het culturele klimaat in Tilburg. De prijs is bijzonder omdat er in Nederland geen vergelijkbare prijs is voor studenten aan kunstvakopleidingen.

Genomineerden

De 10 genomineerden voor de Jacques de Leeuw Prijs 2017:
Docerende richting: Esther Brouwer de Koning (Academie voor Muziekeducatie), Esther de Bruijn (Academie voor Theater), Juul van Stokkom (Academie voor Beeldende Vorming) en Charlotte Thyssen (Academie voor Danseducatie).
Uitvoerende richting: Laura Beekman (Rockacademie), Josse De Broeck, Hendrik Van Maele, Felix Zech en Petra Steindl (Academy of Circus and Performance Art (ACaPA), Josephina Hoogstad (Academie voor Muziek- en Musicaltheater), Sanne Rambags (Academy of Music and Performing Arts, voorheen Conservatorium), Liza Wallerbosch (Dance Academy) en Rosie Zopfi (Academy of Art, Communication and Design (ArtCoDe).

Samenstelling jury

Naast voorzitter Jan Tromp bestaat de jury van de Jacques de Leeuw Prijs 2017 uit de volgende deskundigen: Annette Embrechts, Bregtje Radstake, Wendy Moonen, Angelique Spaninks, Bart van Dongen, Petra Levert, Florence Husen, Saskia van Gool en Boyke Brand.

Prijs Stichting Ateliers

Stichting Ateliers Tilburg stelt een jaar lang een gastatelier ter beschikking aan een genomineerde student beeldend. Dit jaar ontving Sanne Rambags deze prijs uit handen van Wilbert van Herwijnen, voorzitter van de stichting.