Dutch UAS-team test systeem tegen stropen neushoorns

Het Dutch UAS-team wil de nog in het wild levende neushoorns beschermen. Nietsontziende stropers in Zuid-Afrika doden deze dieren om vervolgens de waardevolle hoorn af te zagen en te gelde te maken. Om deze praktijken  zoveel mogelijk een halt toe te roepen ontwikkelen de studenten momenteel een onbemand luchtfotosysteem. Op 27 september is het tijd voor de eerste test in Safaripark Beekse Bergen.

Het ambitieuze project vindt plaats in het kader van de Wildlife Conservation UAV Challenge waaraan het Dutch UAS-team deelneemt. Het team bestaat uit studenten van de Technische Universiteit Delft, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit voor toegepaste wetenschappen Amsterdam.

Heliumballon
De door de studenten ontwikkelde drone beschikt over een systeem dat automatisch mensen en dieren herkent op videobeelden. Vanuit een heliumballon worden in Safaripark Beekse Bergen op zaterdag 27 september beelden gemaakt van de neushoorns aldaar. Die worden vervolgens gebruikt om de software te testen.

“Safaripark Beekse Bergen brengt ‘Afrika gevaarlijk dichtbij’ en is daarom voor ons de meest geschikte plek om testen uit te voeren. Het uiteindelijke doel van de drone is om informatie over de locatie van neushoorns en de eventuele aanwezigheid van stropers op een effectieve manier door te spelen aan de rangers in het Kruger National Park in Zuid-Afrika,” vertelt teamleider Kitso Epema.

Wezenlijke bijdrage
“Dit gebied is zo groot als de helft van Nederland en heeft een beperkte infrastructuur. Daarom is het ook heel moeilijk om de neushoorn te beschermen tegen stropers. Een drone heeft een enorm bereik en kan als nieuw hulpmiddel een wezenlijke bijdrage leveren aan het werk van de rangers,” aldus Epema.

Het Dutch UAS-team zal na het bezoek aan Zuid-Afrika terugkeren bij Safaripark Beekse Bergen om te vertellen over de uiteindelijke resultaten van het project. Ze zijn dan te gast bij Safari Inside: een nieuw en gratis toegankelijk initiatief van Beekse Bergen. Experts verschaffen daarbij boeiende informatie over wilde dieren alsmede het werk van deskundigen en natuurbeschermers.

De eerste Safari Inside vindt plaats op 26 oktober in Event Center Beekse Bergen. Het werk van ‘The Africat Foundation’ staat dan centraal.