Nieuws

lift us up
Let op! Dit artikel is al 1503 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Een gevarieerd theaterprogramma met Lift Us Up

Met Lift Us Up brengen Theaters Tilburg, Theater De NWE Vorst en Het Zuidelijk Toneel een gevarieerd theaterprogramma waarin op open, humorvolle en muzikale wijze de zoektocht naar het verlangen naar een beetje ‘meer‘ – geluk, zingeving, verbinding en ook plezier- wordt geopend.

Van 24 oktober tot 8 november zijn er afwisselend in Theaters Tilburg, Theater De NWE Vorst en het gebouw van Het Zuidelijk Toneel voorstellingen en performances te zien die in het teken staan van het ontluikende verlangen naar ‘meer’. Een première, een kunstinstallatie die uitkijkt over de ringbanen van de stad, een voorstelling met én door jongeren uit Noord-Brabant, twee met veel enthousiasme ontvangen voorstellingen op tournee, een muzikale roadtrip plus een avond in de grote zaal van Theaters Tilburg waarin theater, acrobatiek en muziek samenkomen. Dat en meer is in een notendop: Lift Us Up.

Première GOD.

Theater Collectie BOG. presenteert tijdens Lift Us Up,  zijn nieuwe voorstelling GOD. BOG. werd in september uitgeroepen tot winnaar van de presitigieuze BNG Nieuwe Theatermakersprijs voor de voorstelling MEN. In GOD. doet BOG. op zijn eigen, kenmerkende wijze een poging om het onderwerp geloven te benaderen. GOD. gaat over het verlangen alles te willen vatten, over het benoemen van het onbenoembare en het begrijpen van het onbegrijpelijke.

En meer…

Binnen het programma van Lift Us Up zijn LOS en Socrates te zien. LOS van Theatermaker Lucas De Man gaat over de angst voor verlies. Stefaan Van Brabandt brengt met Socrates een monoloog over één van de grootste filosofen uit de wereldgeschiedenis. Beide voorstellingen oogstten veel enthousiaste reacties bij zowel publiek als pers. Filosofie staat ook centraal in de lustrumeditie van HZT’s Expeditie Theater.

In De Te-Ver van mijn bed-show pogen twintig Brabantse jongeren een antwoord te vinden op diepere levensvragen als: Waar gaat het heen? waarom? En wat is de zin van alles? Het resultaat is te zien tijdens Lift Us Up. Om letterlijk uit te stijgen boven de daken van Tilburg heet Het Zuidelijk Toneel iedereen van harte welkom in de kunstinstallatie OOG Tilburg. Met elkaar gemeen hebben de voorstellingen dat zij de bezoeker ieder op hun eigen manier uitnodigen om de wereld eens in een ander perspectief te zien.

Orgel Vreten

De openingsknaller van de Uitmarkt 2015: Orgel Vreten maakt de line up compleet. Na een wervelend optreden met veel zinvol muzikaal geweld in DWDD in 2012, is de carrière van Orgel Vreten in een stroomversnelling geraakt. In de voorstelling En de ander neemt Orgel Vreten zijn bezoekers mee op een muzikale roadtrip langs de geschiedenis van het Hammond Orgel, dat dit jaar zijn tachtigjarig jubileum viert. Van de strakke staccato’s van het kerkorgel voert de reis langs de funky tonen van Booker T. naar een woeste orgel-battle. Na de Nederlandse poppodia is voor Orgel Vreten nu het theater aan de beurt.

lift us up
fotograaf: Saris Den Engelsman

Zo zou het kunnen zijn

Op 3 november komen alle theatervormen samen. Piet Menu, sinds 1 september artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel, brengt met Zo zou het kunnen zijn een gevarieerde theateravond waarbij hij een bonte verzameling theatermakers laat stralen in een avond vol potentie. Of zoals Piet het zelf omschrijft: “Titels pogen steeds zo accuraat mogelijk weer te geven wat er op het podium te zien zal zijn. Deze niet, hij probeert potentie te benaderen, het nieuwsgierig verlangen aan te wakkeren en het interne vuur brandende te houden.” Met bijdragen van o.a. Ruben Bellinkx, Lucas De Man, Janne Desmet, Orgel Vreten, Kris Verdonck, Spinvis en Saartje Van Camp.

Programma en data

  • 24 oktober t/m 8 november: Het Zuidelijk Toneel en Stichting Nieuwe Helden – Oog in Tilburg in gebouw Het Zuidelijk Toneel
  • 27 en 28 oktober: LOS in Theaters Tilburg
  • 31 oktober en 1 november: Het Zuidelijk Toneel – De te-ver van mijn bed show in gebouw het Zuidelijk Toneel
  • 1 november: Boekpresentatie – Zin in Brabant in Theater de NWE Vorst
  • 3 november: Het zuidelijk Toneel, Theaters Tilburg en vele anderen – Zo Zou het kunnen zijn in Theaters Tilburg
  • 4 november: Orgelvreten – en de andere in Concertzaal Theaters Tilburg
  • 5 en 6 november: God in Theater de NWE Vorst
  • 6 en 7 november: Stefaan Van Brabandt – Socrates in Theaters Tilburg
  • 6 november: Speeches in Theater De NWE Vorst

 

Reageer op dit bericht